Venelased lasid krimmitatarlaste liidri poja vabaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelaste Krimmi-anneksiooni ohvreid sümboliseeriv pabernukk meeleavaldaja käes.
Venelaste Krimmi-anneksiooni ohvreid sümboliseeriv pabernukk meeleavaldaja käes. Foto: Sergei Tšuzavkov/AP/Scanpix

Vene võimud lasid krimmitatarlaste liidri Mustafa Džemiljevi poja Khaiser Džemiljevi üleeile Astrahanist sunnitöökolooniast ennetähtaegselt vabadusse, teatab Raadio Vabaduse veebileht.

Džemiljevi advokaadi Nikolai Polozov eile Facebooki tehtud postituse kohaselt on tema kaitsealune juba jõudnud Ukrainasse.

Süüdi mõisteti ta  mõrva ja ebaseaduslikult relvade omamise eest süüdi kolmeks ja pooleks aastaks. 2013. aastal mõistis Ukraina kohus Džemiljevi süüdi kogemata pere ihukaitsja Fevzi Jedimovi tulistamises.

Pärast Krimmi anneksiooni 2014. aasta märtsis, võtsid Vene võimud juhtumi üle, viisid tatarlaste liidri Venemaale ja mõistsid ta üle uuesti kohut.

Anneksiooni vastu häälekalt protestinud Mustafa Džemiljevi sõnul kasutasid venelased tema poega väljapressimiseks – selleks, et sundida krimmitatarlaste liidrit proteste lõpetama.

72-aastane vanem Džemiljev, kes oli inimõiguslane juba Nõukogude ajal, elab praegu Kiievis ja kuulub Ukraina parlamenti. Krimmi poolsaare enda kätte haaranud Venemaa ei luba Džemiljevit enam sinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles