Raadiosaated: kas meedia on Repinski «peksmisega» liiale läinud? (32)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske maaeluminister Martin Repinski Jüri Ratase valitsuse esimesel koosolekul Stenbocki majas.
Värske maaeluminister Martin Repinski Jüri Ratase valitsuse esimesel koosolekul Stenbocki majas. Foto: Jaanus Lensment

Vikerraadio saates «Samost ja Rumm» leidsid saatejuhid, et ajakirjandus on maaeluministri Martin Repinski «peksmisega» ilmselgelt liiale läinud. Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» arvas saatejuht Andrus Karnau, et Repinski otsustatakse välja vahetada ilmselt juba homsel erakonna juhatuse koosolekul. Keskerakonna esimees Jüri Ratas seda aga ei kinnitanud. 

«Probleemi lahendus ootab meid ees tõenäoliselt juba esmaspäeval kui koguneb Keskerakonna juhtkond. Suure tõenäosusega jõuab Jüri Ratas järelduseni, et maaeluminister tuleb välja vahetada. Ja seda just nimelt põhjusel, et Repinski kitsefarmi ümber käiv skandaal ei näita vaibumise märke,» ütles Karnau, kelle hinnangul on Repinski selgitused puhkenud skandaalis olnud segased, vasturääkivad ja küsimusi tekitavad, vahendas ERRi uudisteportaal.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles Postimehele, et eraldi punktina seda teemat homsel juhatuse koosolekul ei arutata. «Vähemalt minu teada ei tule see teema koosolekul arutusele,» lausus ta.

Peaminister ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et Repinskil tuleb kõik tõsised kahtlustused või väärteod ümber lükata ja seda nii kaua, kuni on selge, et tema tegevus on olnud õige.

«Olukorrast riigis» saatejuht Ahto Lobjakas leidis, et ka Repinskile peaks kehtima süütuse presumptsioon, kuni pole vastupidist tõestatud, samuti püstitas ta küsimuse, kas Repinski rikkumised, isegi kui need tõestatakse, on piisavalt suured, et ta peaks maha võetama.

«Samost ja Rumm»: meedia on liiale läinud

Saatejuhid Anvar Samost ja Hannes Rumm leidsid Vikerraadio saates «Samost ja Rumm», et ilmselt on nad Eesti ajakirjanduse vähemusesindajad selles küsimuses, kuid nende hinnangul on meedia Repinski «peksmisega» ilmselgelt liiale läinud.

«Erinevalt teistest eluaeg ainult erakonna najal liugu lasknud tegelastest on tal olnud ka päris elu ja see on hõlmanud kitsefarmi pidamist Ida-Virumaal Voka lähedal, inimeste palkamist, nende vallandamist, nendega töösuhete pidamist,» nentis Samost.

Ta märkis, et vaatas ka möödunud reedel täies mahus Repinski pressikonverentsi ning seal jättis minister talle sümpaatse mulje.

«Pean ütlema, et kuigi siin mitmed ajakirjanikud ja kolleegid olid hilisemates kajastustes võtnud seisukoha, et Martin Repinski pööras pressikonverentsi farsiks, siis ma pean tunnistama, et mida minut edasi, seda suuremaks kujunes minu sümpaatia Martin Repinski vastu,» tõdes Samost.

«Inimene oli tasakaalukas, rahulik, ei allunud ühelegi provokatsioonile, vastas täiesti väliselt rahulikuna viiendat korda täpselt samale küsimusele. Vastas pigem isegi sisuliselt, mitte Keit Pentus-Rosimannuse stiilis masinlikult ja tegelikult siin võiks pigem küsida, kas ajakirjandus ei pinguta Martin Repinski «kottimisega» üle,» põhjendas saatejuht.

Uue valitsuse jaoks õnnelik juhtum

Samost tõi näiteks endise riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Remo Holsmeri, kelle nimi käib läbi Eesti kõige suuremast altkäemaksuafäärist, mille puhul küsiti miljoneid ja ilmselt ka saadi miljoneid. «Teda ei ole ajakirjanikud pooltki niimoodi «peedistanud», kuigi põhjust oleks kordades ja kordades rohkem olnud, kuna tegemist oli rahanduskomisjoni esimehe ja Tallinna sadama nõukogu esimehega. Tema pääses lihtsalt sellega, et tema vastutus on see, et ta astus nõukogu esimehe kohalt tagasi.»

Rumm oli Samostiga nõus. «Ka mina tundsin sel nädalal korduvalt sümpaatiat Martin Repinski vastu. Mulle tundus, et teda «pekstakse» lihtsalt ilmaasjata,» ütles Rumm, kelle sõnul läks see üle igasuguse piiri. «Olen sama meelt, et tegelikult ta käitus hästi rahulikult, eriti arvestades seda, et eesti keel pole tema emakeel.»

Rummi arvates on Repinski juhtum uue valitsuse jaoks õnnelik juhtum selles mõttes, et sotsid ja IRL vaatavad rõõmuga pealt, et uue valitsuse «must lammas» on Keskerakonnast, kuid kui Repinski peaks ka taganema, ei juhtu midagi. «Kui Repinski jätkab ametis, siis jätkatakse tema peksmisega, ning kui ta tagasi astub, siis mis seal ikka, Jüri Ratasele ei maksa see tegelikult mitte midagi,» lisas Rumm.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles