WADA raport: dopingutarvitamine aina kasvab

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopinguproovide võtmise vahendid.
Dopinguproovide võtmise vahendid. Foto: SCANPIX/REUTERS/Lee Jae-Won

Äsja avaldatud Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) raport 2015. aasta testimiste kohta tõi välja mitmeid huvitavaid statistilisi näitajaid, neist üks olulisemaid see, et positiivseid teste oli varasemaga võrreldes üle 20 protsenti rohkem ja proove võeti seitse protsenti rohkem. Kokku võeti tippsportlastelt üle maailma 303 369 dopinguproovi ning 5912 neist sisaldas halbu analüütilisi leide, millest 3809 tulenevad keelatud ainete kasutamisest (eelmisel aastal oli see arv veidi üle 3100) ja 2103 proovi on edasist uurimist nõudvad atüüpilised leiud.

Halb analüütiline leid on teatavasti ka kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi suhtes tekkinud dopingu tarvitamise kahtlustuse aluseks.

WADA dopingujuhtumid jagunevadki laias laastus kaheks: halb analüütiline leid ja positiivne dopinguproov. Halvad analüütilised leiud on seejuures enamasti ülekaalus ning suurem osa neist juhtudest lõpeb pärast tulemuste kontrollimist ka positiivse dopingujuhtumina. Halbade analüütiliste leidude alla käivad ka meditsiinilistel näidustustel kasutatavad ained, mille puhul arst on lubanud sportlasel mingit keelatud aineid sisaldavat ravimit tarvitada. Siia kuuluvad näiteks Norra suusatajate paljuräägitud astmarohud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles