Kasin konkurents ajas staadionil hinna üles

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Tartu Sport juhatuse liige Meelis Jukk ütles, et ehitaja plaanib Tamme staadioni tribüünihoone linnale üle anda märtsikuu alguses. Seejärel hakatakse hoonet sisustama.
SA Tartu Sport juhatuse liige Meelis Jukk ütles, et ehitaja plaanib Tamme staadioni tribüünihoone linnale üle anda märtsikuu alguses. Seejärel hakatakse hoonet sisustama. Foto: Margus Ansu

Tamme staadioni tribüüni ehitus sujub nii ladusalt, et märtsi alguses on oodata vastuvõtukomisjoni visiiti. Osa töid jääb aga staadionil venima, sest eile lükkas linnavalitsus kõik hankele esitatud pakkumised tagasi.



Tagasi lükkas linnavalitsus teise ehitusetapi tööde pakkumised ja põhjendas otsust, et hind ületas eeldatavat maksumust ja eelarves ette nähtud raha.

Töid, mille hind liiga kalliks läks, oli kolm. Esiteks Tamme staadioni mänguväljakute väljaehitamine, teiseks olmehoone ümberehitus ja kolmandaks staadioni asfaltbetoonist katte uuendamine ning betoonkividest teede ja platside rajamine.

Hankel sai iga töölõigu kohta teha eraldi pakkumise, kuid kõik need olid laias laastus viiendiku võrra linna ootustest kallimad ja kogusummas ületas see linna võimalusi miljoni krooni võrra, nentis SA Tartu Sport juhatuse liige Meelis Jukk.

Ehitajad hõivatud

Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson tõdes, et hankel oli üllatuslikult vähe osalejaid ja vähese konkurentsi tõttu võiski hind kõrgeks jääda: «Ehk oli ebasobiv hetk, et ehitajad olid hõivatud teiste objektide lõpetamisega. Olmehoonele oli ainult üks pakkumine.»

Hankedokumendid võttis välja küll 16 firmat, kuid tähtajaks esitati kaks pakkumist esimesele osale, üks pakkumine teisele ja kaks pakkumist kolmandale.

Jürgenson ütles, et suur see tagasilöök ei ole, nüüd vaadatakse kriitiliselt üle tööde tegemise tähtaeg ja ilmselt vähendatakse ka mahtu, misjärel kuulutatakse välja uus hange.Sarnane kallinemine oli tema sõnul ka Veski spordibaasi torustiku ehitusel.

«Seda on peatöövõtjad ammu rääkinud, et ei ole enam alltöövõtjaid. Loodetavasti see ei ole püsiv trend, kuid see võib mingil hetkel probleemiks osutuda, kui tulevad suuremad ehitusmahud peale,» rääkis Jürgenson. «Loodetavasti tuleb ka Soomest ehitajaid koju tagasi, kui Eestis on piisavalt tööd ja mõistlik palk.»

Väike viivitus

Jukk leidis samuti, et väga suurt probleemi hanke läbikukkumine ei tekita: «Põhitegevus käib staadionil. Tribüünihoone saab varsti valmis.»

Kui ehitaja tribüünihoone eeldatavalt 10. märtsil üle annab, läheb veel omajagu aega selle sisustamiseks inventari ja mööbliga, kõik süsteemid vajavad kontrollimist. Kõik võiks tehtud olla mais. Ainult mänguväljaku ja olmehoone valmimine lükkub ilmselt juunisse.

Päris kõik soovid ei ole aga veel ka siis täitunud, sest lahendamata on parkla küsimus.

Parkimiskitsikus on juba praegu, kuid probleemid süvenevad, kui 1500 istekohaga tribüün valmis saab. Maa on raudtee ja Raudtee tänava vahel olemas, projektki tehtud, aga mida pole, on raha ehitamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles