Uus jalaväerühm lendab operatsioonile Liibanoni (3)

Nele-Mai Olup
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline rahuvalvemissioon, kuhu kuuluvad ka eestlased, peab hoidma silmad lahti, et kodusõja päevil löödud haavu taas valusalt lahti ei tõmmataks ja olukord Liibanonis hullemaks ei läheks.
Rahvusvaheline rahuvalvemissioon, kuhu kuuluvad ka eestlased, peab hoidma silmad lahti, et kodusõja päevil löödud haavu taas valusalt lahti ei tõmmataks ja olukord Liibanonis hullemaks ei läheks. Foto: Taavi Karotamm

Täna lendab Liibanoni rahuvalveoperatsioonile jalaväerühm Estpla-22, mille liikmed vahetavad välja seal maikuust Soome-Iiri pataljoni koosseisus teeninud Eesti kaitseväelased. 

Esimese jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Veiko-Vello Palmi sõnul on rahuvalvemissioon Liibanonis Eesti jaoks võimalus anda oma panus rahvusvahelise julgeoleku kindlustamisse, teatas kaitseväe peastaap.

«Osana Iiri-Soome pataljonist on Eesti sõdurite ülesanne tagada piirkonnas rahu ja kohalike elanike turvalisus ning ma olen kindel, et tänu põhjalikule ja professionaalsele väljaõppele saavad Estpla-22 kaitseväelased oma ülesandega eeskujulikult hakkama,» ütles kolonelleitnant Veiko-Vello Palm.

Suurema osa Liibanoni suunduvast Eesti kontingendist moodustab jalaväerühm Estpla-22, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni staabi- ja tagalakompanii baasil. Pea pooled kontingendi kaitseväelastest on eelneva sõjalise operatsiooni kogemusega.

Jalaväerühma ülem on leitnant Virko Luide ja Eesti kontingendi ülem major Ivo Silbaum. Koos staabiohvitseridega on Liibanonis paikneva Eesti kontingendi suuruseks ligi 40 kaitseväelast. Eesti jalaväerühm hakkab olema osa hiljuti juhtriiki vahetanud Iiri-Soome pataljonist. Pataljoni kuulub novembrist alates kaks Iiri jalaväekompaniid ning üks eestlastest ja soomlastest koosnev jalaväekompanii.

Pataljoni toetab Iiri ja Soome kaitseväelastest kompaniisuurune toetusüksus. Iiri-Soome pataljon on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalvemissioonil Liibanonis. Kokku panustab UNIFILi hetkel 40 riiki, üle 10 000 sõjaväelase ja ligi 1000 tsiviilametnikku ja kohalikku tsiviiltöötajat.

Liibanoni rahuvalveoperatsioonil on kolm põhiülesannet: Iisraeli-Liibanoni vahelise kontrolljoone jälgimine, Liibanoni relvajõudude toetamine ja nendega koostöö tegemine ning konflikti osapoolte vahel sõlmitud lepetest kinni pidamine.

Eesti jalaväerühma ülesanneteks on päevased ja öised patrullid jalastunult ning masinatel, sealhulgas Liibanoni ja Iisraeli eraldaval sinisel joonel patrullimine, kontrollpostide mehitamised ja muud rahuvalvealased tegevused, mille käigus tehakse koostööd ka Liibanoni relvajõududega.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles