Ratase hinnangul kattuvad Malta ja Eesti eesistumise prioriteedid

Nele-Mai Olup
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaanuaris Euroopa Liidu eesistujariigi kohale asuva Malta prioriteedid langevad suures osas kokku Eesti rõhuasetustega, ütles peaminister Jüri Ratas teisipäeval Tallinnas pärast kohtumist oma Malta ametivenna Joseph Muscatiga.

Ratas ütles, et algav Malta eesistumise kogemus ja õnnestumine on Eesti jaoks kindlasti väga oluline, sest mida tublim on Malta, seda lihtsam on Eestil. «Seda enam, et suures plaanis kattuvad meie eesistumisperioodidel Euroopa Liidu peateemad, milleks on kindlasti majanduse elavdamine, tööturg, julgeolek ja Euroopa Liidu kodanike turvalisus ning naabruspoliitika ja rändeküsimused,» märkis Eesti peaminister pressiteate vahendusel.

«Oleme pärast tänast kohtumist kindlad, et Eesti viib lõpule need algatused, mis Malta oma eesistumisajal käivitab,» ütles Muscat pressikonverentsil. Tema sõnul soovib Malta oma eesistumisajal pöörata tähelepanu ka Põhja-Euroopa riikidele ning ootab Vahemere-riigina, et ka Eesti ei unustaks oma eesistumise ajal lõunapoolsete liikmesriikide muresid.

Hiljuti Moskvas käinud Malta peaminister ütles pressikonverentsil Venemaa-teemalisele küsimusele vastates, et tema hinnangul ei saa Euroopa endale lubada Venemaa eiramist, kuid sanktsioonide tühistamiseks tuleb Venemaal täita kindlad nõudmised ning ta peab austama rahvusvahelist õigust. «Siiski tasub tähele panna, et viimane ülemkogu ei laiendanud ega süvendanud Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioone,» märkis Muscat. «Aga pall on praegu Venemaa käes,» lisas Malta peaminister.

Praegu ei ole selline aeg, kus võiksime sulgeda uksi, sama kehtib ka Euroopa Liidu ja Türgi suhete kohta, leidis Malta peaminister.

Ratas ütles kohtumisel Malta kolleegiga, et Eesti jälgib juba kuu aja pärast algavat Malta Euroopa Liidu eesistumisperioodi kõrgendatud huviga ning loodab saareriigiga teha tihedat koostööd, et võtta 2017. aasta juulis eesistumine üle võimalikult sujuvalt.

«Nii Malta kui ka Eesti jaoks on see esmakordne võimalus olla pool aastat Euroopa Liidu juhtriik. Loomulikult on see meile mõlemale vastutusrikas ülesanne, aga ma olen kindel, et sõltumata meie riikide tagasihoidlikust pindalast Euroopas, saame me selle proovikiviga väga edukalt hakkama,» ütles peaminister Ratas.

Et eesistumise üleandmine toimuks 2017. aasta 1. juulil sujuvalt on igakülgne omavaheline koostöö väga oluline. Peaminister Ratas avaldas soovi, et Malta valitsusjuht liidaks Eesti eesistumisega seotud ametnikud võimalikult varakult oma meeskonda ning võimaldaks osaleda nende juhtimisprotsessides.

Kohtumisel tutvustas peaminister Muscat Jüri Ratasele Malta eesistumise tegevuskava ning veebruaris toimuva Malta tippkohtumise ettevalmistusi. Samuti räägiti kohtumisel Euroopa julgeolekuolekuolukorrast ja majandusest ning puudutati ka aktuaalseid välispoliitilisi teemasid, edastas valitsuse pressiteenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles