Teadlased selgitavad: miks ja kuhu kaovad sokid?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kes ei oleks tulutult üksikule sokile paarilist otsinud, sest viimane on jäljetult kadunud – tegelikult peitub see ilmselt loogilisemas kohas, kui arvata oskad.

Psühholoog dr Simon Moore'i ning statistik dr Geoff Ellise uurimisrühm intervjueeris 2000 britti ning tegi kindlaks, et igaüks neist kaotab kuus keskmiselt 1,3 sokki – see teeb elu jooksul kokku ligi tuhat kaotatud sokki, vahendab Business Insider.

Peamiseks kadumise põhjuseks pidasid inimesed seda, et kuna must pesu jaotatakse eri laarideks, näiteks valge ja kirju pesu eraldi, siis satuvad kogemata eraldi ka sokid, millele enam hiljem paarilist ei pruugi leida.

Sokkide kaotamine pole muidugi mingi müsteerium, vaid sokkidel on lihtsalt komme kukkuda mööbliesemete, radiaatori või kodumasinate taha. Kuna sinna sageli ei vaadata, siis ununevadki sokid pikemaks ajaks tolmu koguma ning neid peetakse jäädavalt kadunuks.

Kui sokid kaovad, siis otsitakse neid vaid lihtsatest, loogilistest kohtadest – pesumasina seest, kapi põhjast, mustapesukorvist jm ning eeldatakse, et kuna neid seal pole, siis on need jäädavalt kadunud. Nii loobutakse neid isegi edasi otsimast.

Samas märgivad teadlased, et sokkide kadumisega ei seostu pelgalt füüsilisel kujul ümberpaigutumine, vaid oma osa on ka inimeste psühholoogial. Nimelt arvavad inimesed, et kadunud sokkide eest peaks vastutuse võtma mõni teine pereliige, kuid tegelikult ei tee seda keegi.

Seega tuleb tõdeda, et sokkide kadumises ei saa süüdistada mingit müsteeriumi ega midagi muud peale omaenda hajameelsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles