Ansip: pensionäride ostujõud on hoopis suurenenud

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Vastupidiselt riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikme Marika Tuusi väitele reaalpensionide vähenemisest leiab peaminister Andrus Ansip, et pensionäride ostujõud on hoopis suurenenud.

Tuus tõstatas tänases riigikogu infotunnis küsimuse pensionäride hakkama saamisest, kuivõrd mitmete hinnatõusude tõttu on väljaminekud tunduvalt kasvanud.

«Miks need kärped on kõige suuremad olnud pensionäride ja eakate inimeste arvelt? Pensionide tasuta kojukanne lõpetati, selle kojukande hind nüüd sellest aastast veel kord tõusis, hooldusravi läks tasuliseks – 100 krooni päev. Samuti on kaotatud matusetoetused, ravimite käibemaksu on tõstetud,» loetles Tuus.

Peaminister vastas, et ühena vähestest riikidest on Eesti pensione tõstnud kriisiajal (2009. aastal tõsteti pensione 5 protsendi võrra – toim.) ning statistika näitab, et pensionäride ostujõud kriisiajal on tõusnud.

«Hinnatõus on jäänud väiksemaks, kui see 5-protsendiline pensionitõus,» nentis Ansip ja tuletas meelde, et suhtelises vaesuses elavate inimeste hulk Eestis on vähenenud. Nimelt 2009. aastal elas Ansipi sõnul Eestis suhtelises vaesuses 15,8 protsenti elanikkonnast ja seda on ligikaudu 4 protsendipunkti vähem, kui 2008. aastal, mil suhtelises vaesuses elas 19,7 protsenti Eestimaa elanikest.

Tuus tundis ka huvi, millise raha eest peaksid töötud, üksikemad ja pensionärid ravima oma hambaid. «Ma olin eile Jõgeval ja eakad inimesed ja paljud teisedki palusid teilt küsida ja see küsimus oli muide täpselt selline: «Kas hambad on kehaosa?»»

Ansipi vastus oli lakooniline: «Esitatud oli kas-küsimus. Kas-küsimusele saab vastata ei või jah vormis. Vastus on jah – hambad on kehaosa.»

Täna toimub riigikogu XI koosseisu viimane istung.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles