Miljardär tunneb miljardäri ehk Trumpi valitsus hakkab koosnema jõukuritest (7)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

Järgmise aasta jaanuaris USA 45. presidendiks saav Donald Trump rääkis oma kampaania ajal palju tavakodanike õiguste kaitsmise teemal ning kritiseeris Wall Streeti julma ja manipuleerivat ärimaalima, kuid samas on ta juba nimetanud ja nimetamas ministriteks endasuguseid jõukaid ärimehi ja -naisi.

Väljaandes Politico sõna võtnud USA Virginia ülikooli politoloogi Larry Sabato sõnul on väga inimlik, et otsitakse endasarnaseid ehk miljardär tunneb miljardäri.

Trump Toweris on Trumpiga kohtunud rida USA kuulsaid ärimehi, pankureid ja investeerijaid, kellest kas on saanud või saamas valitsusliige.

Trump nimetas kaubandusministriks 78-aastase Wilbur Rossi, kes juhtis investeerimisfirmat W.L. Ross&Co ja on töötanud investeerimispankurina ka Rothschild&Co-s.

Wilbur Ross / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix
Wilbur Ross / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/Scanpix

Forbesi andmetel on Rossi vara suurus umbes 2,9 miljardit dollarit. Nii Rossi kui teised ministrikandidaadid peab senat heaks kiitma.

Rossi tuntakse ka kui «pankrottide kuningat», sest ta on mitmel korral investeerinud tiheda konkurentsi  tõttu viletsas majanduslikus seisus olnud terase- ja tekstiilitehastesse, tõstes need uuesti pinnale.

Ross on vastu nii Põhja-Ameerika vabakaubandusleppele kui Hiina vastuvõtmisele WTOsse, kuna USA on kaotanuid palju töökohti.

Trumpi administratsiooni rahandusministriks sai 53-aastane Steve Mnuchin, kes oli 17 aastast Goldman Sachsis investeerimispankur ja on väga jõukas.

Steven Mnuchin
Steven Mnuchin Foto: Sipa USA/Sipa USA/Scanpix

Trump tahab Valge Maja rahandusjuhiks Gary Cohni, kes töötab Goldman Sachis investeerimisjuhina.

Goldman Sachsis töötas kunagi ka Trumpi poliitika peastrateeg Steve Bannon, kelle vara suurus olevat vähemalt üks miljard dollarit.

Goldman Sachsi peetakse panganduse ja investeerimise sümboliks, samas on see gigant 2008. aasta majandus- ja rahanduskriisi allakäigusümbol.

Väga jõukas on ka Trumpi kandidaat haridusministri kohale, 58-aastane Betsy DeVos, kelle perekonna vara suurus on umbes 5,1 miljardit dollarit. DeVosi arvates on erakoolides antav haridus parem kui riigikoolides ja seega tulevad juhid just erakoolidest, kuhu saavad oma lapsi õppima panna need, kes on jõukad. Samas on ta välja käinud  plaani, mis võimaldab kitsastest oludest pärit, kuid andekatel õpilastel saada erakoolidesse õppima.

Donald Trump ja Betsy DeVos
Donald Trump ja Betsy DeVos Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Trump plaanib nimetada energiaministriks nafta- ja gaasiärimehe Harold Hammi, kelle vara suurus on umbes 11,3 miljardit dollarit.

Harold Hamm
Harold Hamm Foto: STEVE SISNEY/REUTERS/Scanpix

USA valitsuse moodustamise läbirääkimistel on esile tulnud ka investeerija Robert Grady ning maagaasi- ja naftafirma Devon Energy asutaja Larry Nicholsi nimi.

Tööministri kandidaadina on välja käidud kiirtoiduketi CKE Restaurants tegevjuht Andrew Puzder ning kaubandusnõuniku ametikohale võib saada USA suurima terasefirma Nucori endine tegevjuht Dan DiMicco.

Välisministri koht võib minna endisele presidendikandidaadile Mitt Romneyle, kes on saanud õigete investeeringutega vähemalt veerand miljardi suuruse varanduse.

Mitt Romney / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix
Mitt Romney / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/Scanpix

Veel üks välisministrikandidaat on New Yorgi endine linnapea ja advokaat Rudy Giuliani, kelle vara suurus on märkimisväärne.

Rudy Giuliani
Rudy Giuliani Foto: Anthony Behar/CNP/AdMedia/SIPA/Anthony Behar/CNP/AdMedia/SIPA

Donald Trumpi valitsuskabinet ei ole siiski esimene, millesse kuulub väga rikkaid inimesi, sest neid on ka president Barack Obama omas.

Näiteks  praeguse USA välisministri John Kerry abikaasa Teresa Heinz ja ta pere, kes on kuulsa Heinzi ketšupiga kogunud ligi ühe miljardi dollari suuruse vara.

Donald Trumpi rivaaliks olnud demokraadi Hillary Clintoni ja ta mehe Bill Clintoni ühisvara on umbes 150 miljonit dollarit.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles