Euroopa Inimõiguste Kohus ei võtnud Savisaare kaebust menetlusse (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) teatas tänase otsusega, et ei võta kriminaalmenetluse tõttu Tallinna linnapea kohalt tagandatud Edgar Savisaare kaebust menetlusse.

Tänavu 6. veebruaril kohtule esitatud hagis leidis Savisaar (KE), et talle pole võimaldatud õiglast kohtupidamist, kuna tal ei ole olnud võimalust tutvuda tõenditega, mille alusel jõudis prokuratuur järeldusele, et linnapeana jätkates võiks ta mõjutada tunnistajaid.

Meenutuseks: 2015. aasta sügisel rahuldas kohus prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Tallinna linnapea ja Keskerakonna toonase esimehe ametist. Määravaks saigi ennekõike asjaolu, et linnapeana jätkates oleks Savisaar võinud mõjutada võimalikke tunnistajaid ehk linnavalitsuse ametnikke, kes on tema otseses alluvuses ja temast ka emotsionaalselt sõltuvad. 

Savisaar ja tema kaitsja asusid EIKile esitatud kaebuses seisukohale, et prokuratuur on eksinud inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artikkel 6 § 1 vastu, mis kätkeb endast õigust õiglasele kohtulikule arutamisele.

EIK nendib täna avaldatud otsuses Savisaar vs Eesti, et kohtul ei ole olnud põhjust kahelda, et vaidlus selle üle, kas taotleja tuleks ametist tagandada ja sellega peatada ka tema linnapea volitused, oli põhjendatud. Kohus märgib, et menetlus selles küsimuses, kas hageja võib oma linnapea volitusi jätkuvalt rakendada, oli vägagi otsustav. 

Küll aga asus kohus seisukohale, et konventsiooni artikkel 6 ei ole antud küsimuse jätkamiseks kohaldatav, mistõttu lükatigi hagi tagasi.

Mida näeb ette inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioon artikkel 6 § 1?

Artikkel 6. Õigus õiglasele kohtulikule arutamisele

1. Igaühel on oma tsiviilõiguste ja -kohustuste või temale esitatud kriminaalsüüdistuse üle otsustamise korral õigus õiglasele ja avalikule asja arutamisele mõistliku aja jooksul sõltumatus ja erapooletus, seaduse alusel moodustatud õigusemõistmise volitustega institutsioonis. Kohtuotsus kuulutatakse avalikult, kuid ajakirjanikke ja üldsust võidakse demokraatlikus ühiskonnas eemaldada kas kogu või osast protsessist kõlbluse, avaliku korra või riigi julgeoleku huvides või kui seda nõuavad alaealise huvid või osapoolte eraelu kaitse või erilistel asjaoludel, kus avalikkus võib kahjustada 

Allikas: Riigi Teataja

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs esitas veebruari algul kaebuse Euroopa Inimõiguste Kohtule seoses sügisel aset leidnud Edgar Savisaare ametist kõrvaldamisega. Savisaar palub kaebuses tuvastada ausa menetluse põhimõtte rikkumine tulenevalt asjaolust, et tema kaitsjatel ei võimaldatud tutvuda ametist kõrvaldamise aluseks olevate tõenditega.

«Juhul, kui kaalul on kellegi tsiviilõigused, tuleb Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni kohaselt tagada isikule selle küsimuse otsustamisel aus menetlus. Aus menetlus hõlmab ka võimalust tutvuda tõenditega, millel tuginevad vastaspoole seisukohad ja taotlused,» selgitas Nääs toona.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles