Perioodilisustabel sai juurde neli elementi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perioodilisustabeli element 113 on esimene, millele nimeandmise õigused said jaapanlased.
Perioodilisustabeli element 113 on esimene, millele nimeandmise õigused said jaapanlased. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP/Scanpix

Perioodilisustabel suurenes eile ametlikult nelja uue elemendi - nihooniumi, moskooviumi, tennesiini ja oganessoni - võrra.

Nende hulgas on ka esimene jaapani teadlaste avastatud element, mis selle auks saigi nimeks nihoonium.

Tabelis 113 element nihoonium (Nh) on kõrgradioaktiivne äärmiselt lühikese elueaga element, mille nimi on tuletatud Jaapani jaapanikeelsest nimest nihon mis otsetõlkes tähendab tõusva päikese maa.

Traditsiooniliselt saavadki tabeli uued elemendid nime koha, piirkonna või teadlase järgi, kes selle on avastanud. Nimed kinnitab Rahvusvaheline Puhta ja Rakenduskeemia Liit (IUPAC).

115. elemendi moskooviumi (Mc) avastas vene ja ameerika teadlaste ühismeeskond ja nime sai see Venemaa pealinna Moskva järgi.

Sama loogikaga on tuletatud 117. elemendi tennesiini (Ts) nimi - USA Tennessee osariigi järgi.

118. element oganesson (Og) sai aga nime vene tuumateadlase Juri Oganessiani auks, kelle osalusel on avastatud mitmeid keemilisi elemente.

IUPAC teatas eile, et nüüd on elementide nimed pärast viie kuu pikkust avaliku arutelu perioodi ametlikult kinnitatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles