Kohus kehtestas Autorollo kriminaalasjas Siim Roodele neljaks aastaks ettevõtluskeelu (2)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Roode
Siim Roode Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna ringkonnakohus tegi täna Autorollo kriminaalasjas uue otsuse, millega kehtestas Autorollo pankrotiga seotud kuritegudes süüdi mõistetud advokaadile Siim Roodele nelja-aastase ettevõtluskeelu.

Harju maakohus mõistis käesoleva aasta juunis Väino Pentuse ja Siim Roode Autorollo kriminaalasjas süüdi kõigis neile süüks pandud tegudes ning karistas Pentust tingimisi vangistuse ja Roodet rahalise karistusega.

Ringkonnakohus tühistas täna osaliselt Harju maakohtu otsuse Siim Roode suhtes ja tegi uue otsuse, millega mõistis Roode süüdi kaasaaitajana pankrotimenetluses maksejõuetuse põhjustamises. Kohus määras Roodele lisakaristuse, milleks on nelja-aastane ettevõtluskeeld.

Samuti mõistis ringkonnakohus Roodele rahalise karistuse 12 230 eurot. Sama suur rahaline karistus mõisteti talle ka teadvalt võltsitud dokumendi kasutamise eest. Kohus liitis talle mõistetud karistused osaliselt ja mõistis seega liitkaristuseks rahalise karistuse 12 740 eurot.

«Prokuratuur kaebas maakohtu otsuse edasi, kuna meie hinnangul oli Siim Roodele määratud karistus tema toime pandud tegusid arvestades liiga madal,» kommenteeris vanemprokurör Maria Entsik. «Ringkonnakohus nõustus meiega ning määraski Siim Roodele maksimaalse rahalise karistuse ja lisaks ka pika ettevõtluskeelu.»

Prokuratuur leiab, et selliseid kuritegusid saabki varasemast tõhusamalt vältida ettevõtluskeelu rakendades. «Sellele mõttele oleme saanud toetust ka erasektori esindajatega kohtudes,» lisas vanemprokurör.

Lisaks mõistis kohus Eesti Vabariigilt OÜ Port One kasuks välja menetluskulud summas 8467 eurot. Muus osas jäi maakohtu otsus muutmata.

Menetlusosalised võivad esitada kassatsioonkaebuse riigikohtule 30 päeva jooksul.

Maakohus mõistis suvel Pentuse ja Roode süüdi

Harju maakohus mõistis juunis Väino Pentuse süüdi OÜ Autorollo maksejõuetuse tekitamises, maksevõime olulises vähendamises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises, raamatupidamiskohustuse rikkumises, võltsdokumendi kasutamises ja omastamises ning karistas teda tingimisi kahe aasta pikkuse vangistusega kolmeaastase katseajaga.

2010. aastal ettevõtte sisulise juhtimise üle võtnud Siim Roodele mõistis kohus OÜ Autorollo maksejõuetuse põhjustamise ja dokumendi võltsimise eest rahalise karistuse 7644 eurot. Roode sõnas pärast kohtuotsuse väljakuulutamist, et tema oma süüd jätkuvalt ei tunnista ning kavatseb otsuse kindlasti edasi kaevata. 

Pentus oli alates 28. juulist 2008 OÜ Autorollo ainuosanik ja juhatuse liige ning 26. aprillil 2010 sai ettevõtte ainuomanikuks ja sisuliseks juhiks Roode.

Süüdistuse järgi oli omanikuvahetuse ajaks ettevõtte majanduslik olukord väga halb ning Roode korraldas koos Pentusega vara väljaviimise ettevõttest, et vältida selle müüki võlausaldajate nõuete katteks ja vabastada Pentus võlgade isiklikust käendusest. Peamiselt puudutasid need tehingud nelja veoki ja 11 haagise väljaviimist OÜ Autorollo põhivara hulgast.

Süüdistuse järgi kaotas OÜ Autorollo omandiõiguse varale väärtusega vähemalt 2,36 miljonit krooni, kuid vabanes kohustustest ainult 0,88 miljoni ulatuses. Seega tekitasid Pentus ja Roode ettevõttele ligi 1,5 miljonit krooni ehk 94 000 eurot kahju.

Samuti kasutasid Roode ja endise välisministri Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus süüdistuse järgi OÜ Autorollo raamatupidamises võltsitud laenulepinguid, et katta näiliselt kassapuudujääki ja vabastada Pentus võimalikest tsiviilõiguslikest nõuetest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles