Ekslinnapea koostas tartlastele mõeldes isevärki tähtraamatu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5. detsember on tähtraamatu järgi sillalembene: 1981 avatakse Eesti pikim sild (488 m), mis ulatub üle Emajõe ja Anne kanali, 1996 Kroonuaia sild ja 2007 Tallinna-Tartu maanteel Puurmani kaarsild.
5. detsember on tähtraamatu järgi sillalembene: 1981 avatakse Eesti pikim sild (488 m), mis ulatub üle Emajõe ja Anne kanali, 1996 Kroonuaia sild ja 2007 Tallinna-Tartu maanteel Puurmani kaarsild. Foto: Raimu Hanson

Tänavu märtsis esitles 1970. aastate Tartu linnapea Roland Ilp raamatu «Tartlaste meenutusi ajas», mis annab ülevaate Emajõelinna kunagisest tööstuslikust tegevusest, aga ka mõnest muust eluvaldkonnast. Selle kõrvale on tema koostatuna äsja ilmunud «Isevärki tähtraamat Tartust, tartlastest ja muust maailmast».

Tähtraamatu koostaja on sissejuhatuses kirjutanud, et tema üllitis on ennekõike määratud tartlasele, kes peab lugu oma kodulinna ajaloost ja on huvitatud sellestki, «kuidas kõik Emajõelinnas toimunu on seotud maailma tähtsündmustega».

Tähtraamat, mille on koostanud ja välja andnud Roland Ilp.
Tähtraamat, mille on koostanud ja välja andnud Roland Ilp. Foto: Raimu Hanson

Trükises ei ole sellist kalendriosa, mis näitab, millisele nädalapäevale jääb eeloleval aastal mingi kuupäev. See-eest on raamatu tagumises osas lugemist nurgast nurka ja seinast seina, nagu vana kooli tähtraamatutele kombeks.

Lugeja leiab, et täna 99 aastat tagasi, 4. detsembril 1917 korraldati Tartus meeleavaldus Maanõukogu laialisaatmise vastu. 5. detsember on vastse üllitise järgi sillalembene: 1981 avatakse Eesti pikim sild (488 m), mis ulatub üle Emajõe ja Anne kanali, 1996 Kroonuaia sild ja 2007 Tallinna-Tartu maanteel Puurmani kaarsild.

Kui vaadata aasta algust, on 17. jaanuari leheküljel muude tähtpäevade hulgas seegi, et aastal 1932 sündis Võrumaal majandustegelane ja tulevane Tartu linnapea (õigupoolest linna täitevkomitee esimees, 1973-1979) Roland Ilp. Niisiis saab ta eeloleval 17. jaanuaril 85-aastaseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles