Iraagi võimud toimetasid Mosulisse humanitaarabi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi julgeolekutöötaja pühapäeval Mosuli tänaval.
Iraagi julgeolekutöötaja pühapäeval Mosuli tänaval. Foto: STRINGER/REUTERS

Iraagi võimud teatasid, et toimetasid pühapäeval Mosuli idapiirkonda veokitega toiduaineid ja joogivett, mida kogunesid saama tuhanded inimesed.

Paljud kaebasid selle üle, et humanitaarveokite juures puudusid valitsuse- või julgeolekutöötajad.

"Pole mingit õiglust. Mõned inimesed haarasid hulgaliselt toidukotte ja teised ei saanud midagi," kaebas kohalik elanik Abu Ahmed.

Pealtnägijate kirjelduse kohaselt kähmlesid mehed, naised ja lapsed muu hulgas jahu- ja õunakottide pärast.

"Me oleme lootusetus olukorras, see on esimene kord, kui me näeme siin veokeid abiga," ütles Ahmed. Ahmedi sõnul kogusid elanikud enne rünnaku algust joogivett ja toiduvarusid, mis nüüd on otsa saanud.

Vahepeal tulistasid Iraagi sõdurid õhku, et vabastada tänavad rindelt saabuvatele kiirabiautodele.

Mosuli teismeline Younis Shamal vaatas toiduainete ja vee pärast kaklevaid kaasmaalasi ja tõdes, et sõda on inimesi muutnud.

"Meie elu oli kunagi väga tavaline ja normaalne. Me läksime tööle ja tulime õhtul koju tagasi. See kõik on muutnud meid metslasteks," ütles Shamal.

Iraagi relvajõud vallutasid laupäeval äärmusrühmituselt Islamiriik tagasi neli küla Mosuli linnast kirdes. Bashiqa ja Mosuli vahel asuvate külade hõivamine armee 16. diviisi poolt avas Iraagi vägedele tee linna kirdesuunalt.

Kümned tuhanded Iraagi sõjaväelased käivitasid suuroperatsiooni Mosuli tagasivallutamiseks 17. oktoobril. Tegemist on džihadistide viimase suure kantsiga Iraagis.

Peamised jõud liiguvad linna peale idast, kus eliitüksused on ägedast vastupanust hoolimata tagasi vallutanud mitu linnajagu.

Novembris sai üle kogu riigi surma ligi 2000 Iraagi julgeolekujõudude liiget, teatas ÜRO neljapäeval. Iraagis tegutseva ÜRO missiooni igakuise arvestuse kohaselt hukkus novembris terrorismis, vägivallas ja sõjategevuses 1959 ja sai vigastada 450 Iraagi julgeolekujõudude liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles