Itaalia läbikukkunud referendum: mis saab edasi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi on teatanud, et astub ametist tagasi.
Itaalia peaminister Matteo Renzi on teatanud, et astub ametist tagasi. Foto: SCANPIX

Itaalia peaministri Matteo Renzi kaotus eilsel referendumil sarnaneb BBC hinnangul Briti peaministri David Cameroni lahkumisega võimult pärast juunikuist Brexiti-hääletust. «See kujuneb ka peaaegu sama kärmeks,» ennustab BBC.

Pärast viimast valitsuskohtumist annab Renzi oma lahkumisavalduse üle president Sergio Mattarellale ning siis sõltub juba kõik riigipeast.

Mattarella võib paluda Renzil siiski ametisse jääda ja uue valitsuse moodustada. Renzi teatas siiski pärast referendumi tulemuse selgumist korraldatud pressikonverentsil: «Minu valitsuskogemus lõppeb siin, seega väga suurt lootust Renzi jätkamiseks pole.»

Teise variandina võib Mattarella pakkuda valitsuse moodustada rahandusministrile Carlo Padoanile või senati juhile Petro Grassole.

Saksa väljaande Spiegel hinnangul on võimalik, et varsti toimuvad riigis siiski erakorralised valimised või moodustatakse tehnokraatidest koosnev üleminekuvalitsus, mis on ametis kuni 2018. aasta parlamendivalimisteni. Tehnokraatide valitsust kutsutakse muide Itaalias väljendiga «la palude», mis otsetõlkes tähendab «sood».  

Erakorralised valimised sobiksid eelkõige populistlikule Viie Tärni Liikumisele (Movimento Cinque Stelle – M5S), mida juhib endine koomik Beppe Grillo, enamik erakondi oleks aga selle vastu.

Investoritele ebakindlus ei meeldi ja seega võib eilne hääletus avaldada Itaalia majandusele pikaajalist mõju. Itaalia majandus on praegu 12 protsenti väiksem kui majanduskriisi eel 2008. aastal ning võla ja SKP suhe on 133 protsenti, mis asetab riigi eurotsoonis Kreeka järel teisele kohale.

Itaalia pangad on niigi üheks eurotsooni murekohaks, sest neid koormab hulk halbu laene - selliseid, mida tõenäoliselt kunagi täiel määral tagasi ei maksta.

Mitmed riigi pangad on problemaatilised, hullemal juhul võiks suurpanga krahh kaasa tuua suurema finantskriisi ja majanduse taastumisele lõpu peale teha.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles