Uus Tammsaare park saab salaaia

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii näevad uuenenud Tammsaare parki arhitektid. Tagapool paistab Uue turu hoone keldrile ehitatud paviljon.
Nii näevad uuenenud Tammsaare parki arhitektid. Tagapool paistab Uue turu hoone keldrile ehitatud paviljon. Foto: Kadarik Tüür Arhitektid

Uuenenud Tammsaare pargis eraldab haljasriba pargiteed suuremast liiklusmürast, ühte pargisoppi tuleb salaaed ning maast välja kaevatud turuhoone keldrile kerkib kohvik või hoone pargi tööriistade hoidmiseks.

Uue näoga parki tuleb rohkem jalakäijate teid, samas on aga ka arvestatud kõigi nendega, kes sooviksid seal rohkem omaette olla, kirjutas linnavalitsuse ajaleht Pealinn. Uues Tammsaare pargis leidub nii intiimsust kui ka kohti avalike ürituste jaoks. Inimeste praegused peamised käigusuunad säilivad ka pärast pargi uuendamist, nagu ka olemasolev väärtuslik puude kooslus.

Tammsaare pargi ideekonkursi võitnud Kadarik Tüür Arhitektid OÜ võistlustöö Belle Epoque keskendub ka nendele aladele, mida praegu ei kasutata. Jalakäijate liikumisteed nihkuvad aga autoteedest pisut kaugemale, nii eraldab haljastus jalakäijad liiklusmürast. Parki jääb alles istumiskohtadega keskne plats. Eriti huvitavaks teeb lahenduse väike salaaed, mis autori arvates igas korralikus pargis ka olema peab.

«Tüüri arhitektide töö mõjub värskelt, kuid meenutab samas selle paiga ajalugu. See oligi, mida me töödele tingimuseks seadsime,» ütles abilinnapea Taavi Aas.

Estonia teatri esisel Uue turu platsil asuv 1905. aasta revolutsiooni mälestusmärk nihutatakse draamateatri poole. Nii saab praegu kasutult seisval platsil tulevikus korraldada kultuuriüritusi ja pidada taas väliturgu.

Plaanid on ka Estonia kõrvalt välja kaevatud Uue turu hoone keldriga. «Endise turuhoone keldri müürid olid üllatavalt hästi säilinud ja nüüd on võimalik sinna rajada kohvik või pargiteenindusasutus,» ütles Aas.

Algne turuhoone ise hävis Teises maailmasõjas. «Projekteeritava paviljoni välisosa tuleb puidust, soovime kasutada head kodumaist toorainet,» ütles uue pargi projekti üks autoreid, arhitekt Ott Kadarik keldrile kerkiv uue hoone kohta.

Kadarik lisas, et arhitektid on andnud endast nüüd kõik, et uuenev Tammsaare park saaks olema inimsõbralikum kui praegune, ja et sellest kohast kujuneks üks kesklinna pärleid. «Veel on pooleli vaid vana turuhoone kohale tuleva paviljoni projekt. Muus osas on täpsustused tehtud, kõik väikevormid on läbi töötatud, valgustus on disainitud, kogu taimemajandus paigas ja istutuskohad määratud. Igasugused kooskõlastused on küll plaanitust rohkem aega võtnud,» rääkis Kadarik.

"Ehitustöödega hakatakse kohe-kohe pihta, natuke jäi asi venima ehitusloa saamise taha riiklikust ehitusregistrist. Kohe, kui ehitusluba antakse, hakkame kaevetöödega pihta. Tööde maht on väga suur ja kui me alustamisega kevadeni ootame, siis jääme ajahätta,» rääkis kommunaalameti juhataja asetäitja Reio Vesiallik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles