Video: USAs leiti püüton, kes oli ära söönud kolm hirve

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma püüton
Birma püüton Foto: JOE RAEDLE/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Florida Evergladesi looduskaitsealal leiti Birma püüton, kes kinni püüti ja kelle seest leiti kolm hirve, ühe täiskasvanu ja kahe poja jäänused.

Pennsylvania Dickinsoni ülikooli loodusteadlase Scott Bobacki teatel ei ole USAs varem leitud püütoneid, kes oleks kolme hirvega maiustanud, edastab Live Science.

Bobacki arvates püüdis püüton kolm hirve kinni millalgi 90 päeva jooksul ja sõi nad eri aegadel, sellele viitab kitsede surnukehade lagunemine.

Teadlane lisas, et kolm kuud võib tunduda pikk aeg, kuid mao jaoks siiski lühike, sest ta suutis selle ajaga kolm suurt rooga, mille seedimine võtab aega, ära süüa.

«See juhtum näitas, et püüton on võimeline sööma kolme kuuga kolm hirve. Me ei tea, kui palju selliseid püütoneid Evergladesis veel on,» lisas Boback.

Birma püütonid pärinevad Kagu-Aasiast, kuid mingil viisil, mida seni ei ole suudetud kindlaks teha, jõudsid need maod 1990. aastatel USAsse Evergladesi ja hakkasid seal paljunema. Need maod kägistavad oma ohvri, keerates end ümber tema ja neelavad siis ta alla. 

Teadlase sõnul ei ole neil andmeid, kuidas püüton hirve ründab, kuid oletatakse,  et ta peidab end veekogus ja haarab hirve siis, kui see loom vett joob.

USA loodusteadlaste tabatud 4,8-meetrises emases püütonis oli 6,5 kilogrammi seedejäänuseid, mille uurimine näitas, et tegemist on kolme hirve jäänustega.

Seedejäänuseid uurinud Smithsonian Institution teadusasutuse teadlaste Teresa Hsu ja Suzanne Peurachi sõnul leidsid nad seedimata luid, hambaid ja sõrgu, mis viitasid, et mao söögiks langes kolm hirve.

Sõrad ja hambad olid seedimata, kuna madu ei suuda seedida keratiini, samas aga seedivad teised luud hästi, sest ülejäänud luustikust ei olnud peaaegu midagi alles.

Sõrgade suurus ja hambad näitasid ära söödud hirvede vanust. Üks hirvedest oli täiskasvanu ja ta kaalus umbes 45 kilogrammi, teised kaks olid hirvevasikat, kellest üks oli ühekuune ja kaalus 17 kilogrammi ja teine kahenädalane, kes kaalus 13 kilogrammi.

Bobacki sõnul on Birma püüton Evergladesis võõrliik, mis hävitab ja kahjustab seal kohalikke liike, kaasa arvatud imetajaid ja linde ning isegi alligaatoreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles