Episood toimikust: kuidas Siret Kotka ja Edgar Savisaar Hispaanias käisid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade hotellile Guadalpin, milles ööbimise Kofkin süüdistuse järgi Savisaarele välja tegi.
Vaade hotellile Guadalpin, milles ööbimise Kofkin süüdistuse järgi Savisaarele välja tegi. Foto: Kuvatõmmis

Üks Edgar Savisaare kriminaaltoimiku episood puudutab Hispaania reisi 2014. aasta sügisel, kus Tallinna meer käis koos Siret Kotkaga. Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi tasus selle reisi ärimees Alexander Kofkin.

Kui 2014. aasta septembri lõpus jäi tollal 28-aastane Siret Kotka haiguslehele, hakkas liikuma spekulatsioon, et Kotka sõitis Savisaarega puhkama. Kotka eitas igasugust puhkusele sõitmist ja ütles sõnaselgelt, et see ei vasta tõele.

Kui aga 4. oktoobril nägid eesti turistid Gibraltaril Kotkat ja Savisaart, muutis Kotka oma juttu. Kotka täpsustas Õhtulehele, et viibis mitmes Euroopa riigis ja ringreisi ajal astus korraks läbi Gibraltarilt, kus kohtus juhtumisi Savisaarega. Enda sõnul käis Kotka kohtumas inimestega, kes olid Eestis lahkunud ja töötavad ning elavad nüüd välismaal.

Aasta hiljem, 2015. aasta sügisel oli see kahtlustuse järgi üks Kofkini mitmest altkäemaksu andmise episoodist Edgar Savisaarele vastuteene eest. Nii Siret Kotka kui ka advokaadid hakkasid siis rääkima, et lennupiletite eest – nii Edgar Savisaare kui ka enda – maksis ikkagi Siret Kotka.

«Ma maksin tõesti kinni lennupiletid edasi-tagasi. Ma arvan, et see on iga inimese tahe, kelle eest ta maksab või ei maksa,» ütles Kotka «Reporterile». Kotka kordas samuti üle, et tegu polnud puhkusereisiga ja neid seob Savisaarega vaid sõprussuhe: «Kindlasti ei ole ma Edgar Savisaare armuke ega midagi rohkemat.»

Ka advokaadid rääkisid, kuidas tõendid näitavad, et lennupiletite eest maksis Siret Kotka.«Minu arvates on see mitte lihtsalt möödalaskmine, vaid suisa vale,» ütles tol ajal veel Savisaare kaitsja, vandeadvokaat Üllar Talviste. «Lennupileti tasumist, kes ja kuidas seda on teinud, saab jälgida,» oli ta üllatunud.

Hotell, kus Siret Kotka jutu järgi puhkamas ei käidud:

Vaade hotelli Guadalpin presidendisviidist. / Kuvatõmmis
Vaade hotelli Guadalpin presidendisviidist. / Kuvatõmmis Foto: Vaade hotelli Guadalpin presidendisviidist.

Käi ringi sama hotelli presidendisviidis:

Kahene standardtuba viietärnihotellis Guadalpin.
Kahene standardtuba viietärnihotellis Guadalpin. Foto: Kuvatõmmis

Kriminaaltoimiku järgi lubas Kofkin Savisaarele, et tal on seal ka autojuht ja auto, suur Bentley. Uurimismaterjalide andmetel maksis Kofkin kinni ka Savisaarele raviprotseduurid kohalikus meditsiinikeskuses Centro Medico.

Hispaania reisist käis jutt ärimees Alexander Kofkiniga 2014. aasta suvel.

Savisaar ja Kofkin

30.06.2014

/../

E. SAVISAAR: A muidu sa oled põhimõtteliselt siis Hispaanias, jah?

A. KOFKIN: Leppisime sinuga ka kokku siin enne valimisi, et kui sa… saad, ütle, ma organiseerin sulle programmi… võta kedagi kaasa… (Matsutab.) Minu maja kõrval on üks viie… viis tärni pluss üks hotell, kus on väiksed apartmendid. Teen sulle sihukese apartemendi… ja mul on see… ee, autojuht ja auto ka seal, see suur Bentley on ka seal.

/../

A. KOFKIN: Ja nii et, e, ühesõnaga… mõtle seda ja tule lihtsalt külla, ole… siin nädal aega… kellegiga ja ma viin sind sinna kliinikusse ja käid vaatad ja räägid… Ja hirmsasti see kõik ei maksa, selle me korraldame ära, kui on vaja.

Mille eest Kofkin Savisaare reisi kulusid kattis?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles