Video: lätlased püstitasid uue maailmarekordi

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia jõulukuusk
Riia jõulukuusk Foto: Kuvatõmmis

Riias süüdati reedel jõulukuuse tuled üsna ebatavalisel moel, mis tagas meie lõunanaabritele ka pääsu Guinnessi maailmarekordite nimekirja.

Lätlased kasutasid raekoja platsil jõulukuuse süütamiseks Rube Goldbergi masinat. Rube Goldbergi masin on ükskõik milline seadeldis, mis koosneb paljudest lihtsatest mehhanismidest ja mis teostab keerulist teed pidi mingit väga lihtsat ülesannet.

Kett koosnes 412 lülist, millest igaühe ette valmistamiseks kulus poolteist kuud. Rekordi püstitamist oli pealt vaatamas ka Guinnessi maailmarekordite esindaja Seida Tsubaki-Gemki. Tulede süütajaks oli Riia linnapea Nils Usakovs.

Goldbergi masinas kasutati erinevaid elektroonilisi vahendeid alates ratastest, tõstekangidest ja pallidest kuni kohvimasinani välja. Kokku kulus kuusepuu tulede süütamiseks 10 minutit. Üritust olid vaatama kogunenud sajad inimesed.

Seni kuulus rekord ungarlastele, kes kasutasid Goldbergi masina loomisel 383 lüli. Kokku on rekordi purustamist varem üritatud 14 korral, kuid pooltel kordadel on see ebaõnnestunud. 

Goldbergi ahel on videos hästi näha alates esimest minutist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles