Saku õlletehas külmutas aktsiisitõusu tõttu töötajate palgad (5)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms rõõmustas veel kaks aastat tagasi koos praeguse peaministri Jüri Ratasega Saku Õlletehase ja Olybeti loodud korvpalli fännimaja üle.
Tänane Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms rõõmustas veel kaks aastat tagasi koos praeguse peaministri Jüri Ratasega Saku Õlletehase ja Olybeti loodud korvpalli fännimaja üle. Foto: ERIK PROZES/

Maailma juhtivale õlletootjale Carlsbergile kuuluv Saku õlletehas külmutas töölistele järgmiseks aastaks kavandatud kuni 4protsendilise palgatõusu, sest tootevaliku laienemise asemele tõsteti lauale tootmise viimine välismaale.

Nii Saku kui ka A. Le Coqi presidendid soovivad enne Eestis tootmise jätkamise otsustamist konsulteerida peaminister Jüri Ratasega ja valitsuskoalitsiooniga.

„Praeguseks oleme külmutanud järgmiseks aastaks kavandatud laienemise mõnedes tootegruppides ning ühtlasi ka töötajate palgatõusu. Meie ettevõttes töötab ligi 350 inimest ja keskmine kavandatud palgatõus kogu ettevõtte peale oli 3-4 protsenti,“  ütles Saku õlletehase juhatuse liige Jaan Härms. „Tegutseme olukorras, kus suur osa meie tööstusharu ärist läheb piiri taha ning omanikud peavad nüüd otsustama, kas tasub siinses ebastabiilses majanduskeskkonnas  hoida tootmisliine ja roboteid, mille puhul on tegemist pikaajalise investeeringuga.“

Kuna alkoholi tarbimine ei vähene vaid piirikaubanduse õitsele puhkemisega loovad inimesed endale kodudesse suuri alkoholi varusid, siis ei tasu Eestis enam toota vaid tootmisvõimused võidakse Sakust üle viia Carlsbergi kontserni teistes riikides asuvatesse ettevõtetesse.

A.Le Coqi juhta Tarmo Noopi sõnul pole ettevõtte tegevjuhil mugav omanike otsuseid kommenteerida, kuid ettevõtjate kaebus võib jõuda isegi Euroopa Inversteeringute Tribunali lauale. „Ma julgen arvata, et kavandatud maksutõus on vastuolus Eesti poolt nii Taani kui ka Soomega sõlmitud investeeringute kaitse lepinguga. Selline järsk ja ette teatamata tõus seab kahtluse alla tootmise jätkamise Eestis, kuid omanike soov on asuda oma  lõpliku seisukoha kujundamisele olukorras, kus uus valitsusliit on astunud samme, mis erinevad Euroopaliku poliitika tavadest,“ rääkis Noop.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles