Eksminister: al-Gaddafi enne tapab end, kui põgeneb

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar al-Gaddafi
Muammar al-Gaddafi Foto: SCANPIX

Endise ministri Mustafa Mohamed Abud al-Jalili sõnul eelistab Liibüa diktaator Muammar al-Gaddafi enesetappu, kui võimu käest andmist ja põgenemist.

Abud al-Jalil lisas, et al-Gaddafi päevad on loetud, kuid ta eelistab lõpetada nagu natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler, kirjutab Reuters.

«Al-Gaddafi on nagu Hitler, ta püsib võimul kuni lõpuni ning võimalik, et võtab endalt ise elu,» lausus endine minister.

Abud al-Jalil astus Liibüa justiitsministri kohalt tagasi selle nädala alguses, protesteerides sellega valitsuse otsuse vastu suruda rahvaülestõus vägivalla abil maha.

Al-Jalili sõnul on tema valduses dokumendid, mis kinnitavad, et al-Gaddafi andis isiklikult käsu panna pomm lennukisse, mis 21. detsembril 1988. aastal Šotimaal Lockerbie linna kohal alla kukkus.

Lockerbie katastroof oli  terroriakt, mis pandi toime Londonist New Yorki teel olnud Pan American World Airwaysi liinilennul olnud lennukis Boeing 747.

Pommiplahvatuses hukkusid kõik pardalolnud 243 reisijat ja 16 meeskonnaliiget. Lockerbie linna kukkunud lennuki tükid tapsid veel 11 inimest.

Prantsusmaa ühe tuntuma inimõigusaktivisti Francois Zimeray sõnul saab al-Gaddafit süüdistada inimsusevastastes kuritegudes.

Zimeray sõnul saaks olukorra Liibüas ja teistes Põhja-Aafrika maades kontrolli alla sellega, kui seal toimunud kuriteod jõuaksid rahvusvahelisse inimõiguste kohtusse.

«Küsimus ei ole selles, kas al-Gaddafi kukutatakse, vaid selles, millal see juhtub ning kui palju ohvreid see nõuab. Meie andmetel on hukkunud üle 1000 inimese, kuid ohvreid võib olla ka 2000,» selgitas Zimeray.

Zimeray soovitas ÜRO julgeolekunõukogul Liibüas toimuvasse sekkuda. Kuigi Liibüa ei ole ÜRO julgeolekunõukogu liige, saaks rahvusvahelistele seadustele tuginedes ikkagi inimsusevastased kuriteod avalikkuse ette tuua.

Ka Suurbritannia välisminister William Hague nõudis al-Gaddafi suhtes surve avaldamist.

Hague`i sõnul on olemas kindlad tõendid, mille abil saaks Liibüa diktaatori oma rahva vastu tehtud kuritegude eest kohtu alla anda.

Šveitsi valitsus külmutas Liibüa juhi Šveitsis asuvad varad. Liibüa valitsus eitas, et Mummar al-Gaddafil oleks Šveitsi pangas raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles