Rahvusvahelise kuulsusega libahundilavastus tuleb tartlaste ette

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest «Libahunt».
Stseen lavastusest «Libahunt». Foto: R.A.A.A.M

Kultuuriühendus R.A.A.A.M toob tartlaste ette hiljuti Peterburis Balti maja teatrifestivalil kriitikute auhinna saanud lavastuse «Libahunt». Etendused on kolmapäeval ja neljapäeval kell 19 ERMi teatrisaalis.

Lavastaja Sergei Potapov on šamaani lapselaps Jakuutiast. Kunstnik on Ervin Õunapuu, muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres ja valguskujundaja Priidu Adlas. Mängivad Kristiina-Hortensia Port, Liisa Pulk, Martin Kõiv, Ivo Uukkivi, Kristo Viiding, Mari Lill ja Piret Simson.

Lavastuse tutvustuses on kirjas, et libahunt ei ole ainult eesti rahva usundist pärit elukas, vaid teda leidub paljude rahvaste pärimuses. Lavastaja Potapovi sõnul räägib üks tema  perelegende, kuidas tema vastsündinud isa Siberis jurtast välja lumehange visati. See olnud šamaanilapse esimene katse, jõuproov. Et laps jäi ellu, siis tähendab, et oli eluks valmis. Ka «Libahundi» Tiina on nõialaps.

Sergei Potapov lõpetas 2004 Moskva riikliku teatriakadeemia lavastajana. Juba 2005. aastal sai ta Kuldse Maski auhinna Eugène Ionesco näidendi «Macbeth» lavastamise eest. Ta on teinud üheksa filmi ja paarkümmend suurt lavastust.

Suvel 2015 Viinistul esietendunud «Libahunti» on nüüdseks mängitud ka mitmel pool välismaal. Aastaks 2017 on lavastus kutsutud viiele festivalile ning läheb sama aasta sügisel mitmenädalasele ringreisile Hiina rahvavabariiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles