Nobeli banketil asendab Bob Dylanit rokkstaar Patti Smith

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patti Smith
Patti Smith Foto: © Dylan Martinez / Reuters/REUTERS/Scanpix

Rootsi akadeemia määras sel aastal kirjanduspreemia muusikule ja laulusõnade kirjutajale, legendaarsele Bob Dylanile, kuid kuulsus teatas, et ta ei osale Rootsis Stockholmis sellel sündmusel.

Banketi korraldajate teatel esineb 10. detsembril Dylani asemel ameeriklannast rokkstaar Patti Smith, kes kannab ette 1963. aastast pärit Dylani pala «A Hard Rain's A-Gonna Fall», edastab The Guardian.

Patti Smith
Patti Smith Foto: © Dylan Martinez / Reuters/REUTERS/Scanpix

Sellele palale tegi eriarranžeeringu Rootsi kuningliku filharmooniaorkestri dirigent Hans Ek.

Kui Rootsi akadeemia teatas, et kirjandusauhinna sai 75-aastane muusik Dylan oma laulusõnade eest, siis ei reageerinud Dylan pikka aega sellele ega kommenteerinud auhinna saamist. Lõpuks ta andis avalikkusele teada, et on auhinnast teadlik, kuid ta ei osale auhinnatseremoonial.

Bob Dylan
Bob Dylan Foto: © Lee Celano / Reuters/REUTERS/Scanpix

Akadeemia teatel edastas Dylan neile omapoolse tänukõne teksti, mille kannab muusiku eest ette akadeemia liige Horace Enghdal.

Väidetavalt seisab Dylani kirjas, et selle auhinna saamine võttis ta sõnatuks ja tal kulus aega, et end koguda ja reageerida. Samas ei saa ta ise galal osaleda, kuna tal on varem kokku lepitud sündmus.

Dylan on maailmas esimene muusik, kes saab Nobeli kirjanduspreemia, millega kaasneb 870 000 dollari suurune preemiaraha.

Kuna Dylan ei reageerinud preemia saamisele kohe, siis hakati teda nii meedias kui sotsiaalmeedias tembeldama ülbeks, kõrgiks ja ükskõikseks.

Rootsi akadeemia teatel ei ole tavaline, et Nobeli preemia saaja ei osale tseremoonial ega esine ise kõnega, kuid Dylani puhul tehakse erand. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles