11 harjumust, mis teevad sind vanemaks

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Me teame, et päikesekummardamine teeb karuteene su nahale, nagu ka suitsetamine. Aga millised tegevused võivad veel sind vanemaks teha?

Muidugi on võimatu igavesti noor välja näha ning see ei peagi olema eesmärk. Küll aga saab enneaegse vananemise vastu oma harjumuste muutmisega üht kui teist ette võtta.

LifeScript on kirja pannud põhjused, miks sa vana välja näed.

1. Liigne dieeditamine. Kui su kehakaal pidevalt üles-alla liigub, venitab see su nahka ning tulemus on kindlasti ka näos näha. Lahenduseks on tervislik dieet ja treeningud. Pööra tähelepanu toitudele, mis sisaldavad oomega-3-rasvu, C-vitamiini ja lükopeeni, mida leiab näiteks tomatitest.

2. Sa hõõrud oma silmi. Dermatoloogid kinnitavad, et silmaümbruse õrna naha pidev kiskumine ja hõõrumine on üheks põhjuseks, miks su silmade ümber tumedad ringid on. Lahendus on selle tegevuse lõpetamine või vajadusel allergoloogi poole pöördumine, kui silmad ikka sügelevad.

3. Unevõlg. Uni on hädavajalik, et meie organism taastuks ja uueneks ning mitte ainult ei paranda nahk end öösiti, vaid ka meie naha pH on öösel teine, mistõttu vananemisvastased kreemid toimivad paremini.

4. Küljel magamine. See võib olla mugav, aga on nahale halb – kaheksa tundi näo patja surumine soodustab kortse ning paistetust.

5. Sa jood kõrrega. Kas sa oled harjunud kõiki jooke kõrrega jooma, näiteks selleks, et säästa oma hambaid? See põhjustab suu ümber aga nn suitsetajakortse – joonekesi, mis muudavad su välimuse vanemaks.

6. Sa stressad. Kui sa oled pidevalt mures ega saa ka magada, toodab su keha pidevalt stressihormooni kortisool. Kortisool aga lagundab kollageeni, mis toob omakorda kaasa lõtvunud naha, nahaärrituse ja kortsud.

7. Päikesekaitse. Sa loodad, et meigist päikese kahjulike mõjude vastu võitlemiseks piisab. Jah, paljud tooted sisaldavad UV-kaitset, aga mitte piisavalt. Selle asemel kasuta parem aluskreemina toodet, milles on tugev UVA ja UVB kaitse.

8. Sa keskendud vaid kortsudele. Mitte ainult kortsukesed ei reeda vanust, vaid ka tumedad kohad ja pigmendilaigud viitavad sellele. Lahenduseks on korralik koorimisrutiin ning õigete toodete kasutamine.

9. Käed ja kael! Ära unusta, et ka käed ja kael saavad pidevalt vatti, seega tasuks ka neid õigete kreemide ja toodetega hellitada.

10. Unustad päikeseprillid. Pidevalt sama tegevuse kordamine – näiteks kissitamine – on peamine põhjus, miks meile kortsud tekivad. Rääkimata päikese niigi kahjust mõjust! Kanna päikeseprille vajadusel ka talvel.

11. Sa pesed nahka seebiga. Seep aga sisaldab liiga tugevaid puhastavaid aineid, mis viivad nahalt loomuliku ja vajaliku rasu. Kuigi kuiv nahk ei põhjusta kortse, on kuival nahal kortsud märksa märgatavamad, samuti ei suuda kuiv nahk sama hästi võidelda viiruste ja bakteritega. Seega: niisuta! Ning pesemiseks kasuta spetsiaalseid näonahale mõeldud tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles