Üllatav põhjus, miks sul ei õnnestu kõhurasvast vabaneda

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Paljud meist tahaksid lamedat kõhtu – lisaks esteetilisele poolele on see ka tervislikum. Aga ükskõik, kui palju sa ka istessetõuse ei teeks, võib olla üks oluline põhjus, miks neist mingit kasu ei ole. Ja selle vea parandamine on lihtsam, kui sa arvad!

Pole olemas mingit imeravimit, kuidas kõhurasvaga võidelda. Ikka see vana tarkus: söö tervislikult ja muuda liikumine osaks oma igapäevarutiinist. Kuid ometi võib ka nende inimeste vöökoht aina pehmemaks muutuda, kes juba justkui kõik õigesti teevadki, miks see siis nii on?

News.com.au kirjutab, et inimesed kipuvad sageli ignoreerima üht väga olulist asja – nad ei maga piisavalt. Teadlased teavad juba aastaid, et unepuudus põhjustab erinevaid terviseprobleeme ning samuti mõjutab see ka rasvarakkude funktsioneerimist. Uuringud on näidanud, et liiga vähene uni mõjutab seda, kuidas rasvarakud insuliinile reageerivad, mis on aga peamine rasva salvestamise seisukohast.

Teiste sõnadega: meie rasvarakud vajavad samuti und, et funktsioneerida õigesti, muidu nende metabolism muutub «uniseks». Aja jooksul toob ebaõige insuliini jagunemine kehas kaasa mitte ainult «päästerõnga» suurenemise, vaid ka riski haigestuda II tüübi diabeeti.

Insuliin mõjutab ka isu kontrollivaid hormoone, mis ütlevad sulle, millal su kõht on täis või millal mitte. Kui me ei maga piisavalt, lähevad ka need hormoonid segadusse ning täiskõhutunde asemel tunned sa rohkem nälga. Väsinuna aga ei haara sa tõenäoliselt mitte porgandite, vaid ikka ebatervislikuma snäki järele. Ja siin peitubki nõiaringi põhjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles