Tallinna tippkoolide direktorid asusid haridusameti juhi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula. Foto: Egert Kamenik.

Tallinna tippkoolide direktorid asusid eelmisel nädalal haridusameti juhile avaliku kirja saatnud Gustav Adolfi gümnaasiumi direktori selja taha ning väljendavad oma nelja lehekülje pikkuses ühispöördumises mitmeid konkreetseid näiteid tuues muret Andres Pajula juhtimisstiili ja koolijuhtidega suhtlemise viisi üle.

«Oleme mures selle pärast, et Tallinna Haridusamet on Andres Pajula juhtimisel kaotamas oma tugi- ja nõustamisrolli ning paljuski muutunud pelgalt käskude, keeldude ja normide edastamise aparaadiks. Tänaseks oleme jõudnud olukorrani, kus paljud koolijuhid väldivad võimalusel isiklikku kontakti Andres Pajulaga, et mitte kogeda võimalikku halvustavat või alandavat suhtumist,» kirjutavad pealinna koolijuhid.

Kirjas tuuakse mitu konkreetset näidet eri koolidest. Näiteks määras Andres Pajula 17. novembril 2008 distsiplinaarkaristuse ühe gümnaasiumi direktorile, kuna ta «viibis 12. novembril 2008 luba küsimata ja koolist eemal viibimisest teavitamata Mart Reiniku Gümnaasiumis». Karistuse saanud direktor viibis Eesti Huvihariduse Liidu teabepäeval, olles selle moderaator ja esinedes ka ettekandega.

Sünnipäevaks karistus või tualettpaber

«Eriti küüniline on nimetatud käskkiri selles valguses, et HA juhataja avastas direktori väidetava tööülesande mittetäitmise tänu sellele, et ta läks direktorit sünnipäeva puhul õnnitlema ja nüüd sai direktor «sünnipäevakingiks» distsiplinaarkaristuse, mis tõi kaasa ka koolijuhi tööalaste sissetulekute vähenemise. Ilmselgelt oli tegemist vaid otsitud põhjusega direktori «paika panemiseks», kuna ühtki etteheidet kooli toimimise kohta nimetatud päeval pole käskkirjas välja toodud,» leitakse kirjas.

Teise näitena tuuakse juhtum, kus ajaleheartiklis kajastatud Kadrioru Saksa gümnaasiumi tugiseltsi palvest lastevanemate annetusteks nopiti välja märksõna «tualettpaber» ning nädal hiljem toimunud kooli aastapäevale pühendatud kontsertaktusel «otsustas HA juhataja karistada koolijuhti ja näidata koht kätte koolile eriti tähelepanuväärsel viisil,» seisab pöördumises.

«Üle 800 inimese, sh Saksa Liitvabariigi saatkonna esindus, endised õpetajad, teiste Tallinna haridusasutuste esindajad, vilistlased, olid tunnistajateks, kuidas HA juhataja pilkas ja naeruvääristas kooli, õpetajaid ning sõnavõtu krooniks andis paljude külaliste ees üle paar kuud ametis olnud noorele koolijuhile isevärki «tunnustuse». Koolile kingiti 50. aastapäevaks 4 rulli tualettpaberit «Lotus». Oleme seisukohal, et Eesti suurima omavalitsuse haridusjuhi poolt oli see äärmiselt ebaväärikas käitumine.»

Palgamääramine juhi suva järgi

«Kõige laialdasemas mastaabis avab hr Pajula autoritaarset, «jaga ja valitse» juhtimisstiili see, kuidas HA juht sõlmib alates 2011. a koolijuhtidega töölepingu muudatusi,» seisab kirjas veel. Nimelt kehtestas Pajula 2009. aasta kevadel käskkirjaga koolijuhtidele töötasustamise alused, mille järgi on koolijuhtide palga määramisel aluseks omalaadne punktiskaala, mis võtab arvesse küll mitmeid objektiivseid kriteeriume, kuid koolijuhi ohjamiseks vajalik kriitiline punktisumma on jäetud haridusameti juhataja määramispädevusse.

Mullu 29. detsembri käskkirjaga laiendas haridusameti juhataja oma võimutäiust veelgi, suurendades direktoritele tema poolt täiendavate ülesannete täitmise eest määratud boonuspunktide arvu.

«Samuti sätestab määrus selle, et seoses töölepingujärgsete kohustuste rikkumisega on HA juhatajal õigus vähendada direktorile antavat punktisummat kuni 8 punkti võrra. Oleme arvamusel, et selline «piitsa ja prääniku» hõnguline punktiskaala on direktoritele alandav ja ei tekita tööalast motivatsiooni,» leiavad alla kirjutanud koolidirektorid.

Täiesti lubamatuks peetakse aga stiili, kuidas haridusameti juht on sõlminud seoses eurole üleminekuga uusi töölepingu muudatusi, milles on eurodele ümber arvestatud palgale lisandunud koolijuhtidele ootamatult punkt selle kohta, et töövõtja nõustub ette palgamäära võimaliku vähendamisega alates 01.01.2012. «Väljavõte konkreetsest töölepingust: «Juhul kui ei lepita kokku teisiti, on alates 01.01.2012 töötaja töötasu …. eurot.» - s.o summa, mis on seni kehtinud töötasust kuni neljandiku võrra väikesem.»

Samuti fikseeriti mitmete koolijuhtidele töölepingulise ülesandena omatulude teenimise nõue konkreetse piirsummana. «Tänaseks on enamus koolijuhte nimetatud töölepingu muudatustele alla kirjutanud. Samas oleme veendumusel, et selline, jõupositsioonilt lähtuv töölepingute sõlmimine on vastuolus hea tava põhimõttega,» kirjutavad koolijuhid.

Direktorid rõhutavad, et nende pöördumise ajend pole siiski mure isiklike sissetulekute pärast: «Oleme mures selle pärast, et Tallinna koolijuht on taandatud vaid süsteemi väikeseks mutrikeseks, keda ei hinnata võrdväärse partnerina.»

Koolijuhid viitavad Postimehe artiklile, kus Pajula Hendrik Aguri kriitikat ei tunnista. «Samas artiklis viitab HA juht vankumatult, et punktisüsteem ja (järelikult ka muudatused töölepingus) on enamiku koolijuhtidega kokku lepitud. Julgeme väita, et see on vale ja Tallinna Koolijuhtide Ühenduse nime kasutatakse pahatihti vaid HA juhataja poolt kattevarjuna. Tihtipeale tähendab Koolijuhtide Ühendusele nõusolek reaalselt vaid HA poolt väljatöötatud dokumentide tutvustamist või paremal juhul põgusat arutelu.»

«Tallinna koolijuhid on seisukohal, et Tallinna haridust on võimalik juhtida ka inimlikke väärtusi arvestavalt, heaperemehelikumalt ning lähtuvalt HA enda ja linna põhiväärtustest. Oma pöördumisega soovime saavutada, et Tallinna Haridusameti haldusalas kehtiksid positiivsed partnerlussuhted ning üldtunnustatud vastastikuse austuse põhimõtted.»

Kirjale, mille on allkirjastanud Reaalkooli, Laagna gümnaasiumi, 21. kooli, Inglise kolledži ja Vanalinna Hariduskolleegiumi direktorid, oodatakse ka teiste pealinna koolide toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles