Austrias plaanitakse vangistada põgenikud, kes valetavad oma päritolu kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Austria valitsuse uue plaani kohaselt saadetakse oma päritolu kohta valetavad sisserändajad trellide taha ja neid trahvitakse.

Austria migratsioonivõimude teatel jõudis valitsus üleeile kokkuleppele uues seaduseelnõus, mille kohaselt saab kuni kolmeks nädalaks vangistada ja panna 5000 eurot trahvi maksma need põgenikud, kes Austriasse jäämiseks oma kodumaa ja päritolu kohta valetavad, edastab The Independent.

Võimud lisasid, et kuna Euroopa riikides, kaasa arvatud Austrias saavad aüülitaotlemisel eelisõiguse süürlased, siis on hakanud teistest riikidest sisserändajad, kaasa arvatud Afganistanist, valetama oma päritolu kohta.

Austrias on hakatud karmistama asüüliseadusi, samas on hakanud sagenema sisserännanute vastu suunatud rassistlikud rünnakud.

Austrias praegu kehtivate seaduste järgi saab asüülitaotlusele negatiivse vastuse korral riigist mitte lahkunule määrata kuni 15 000 euro suuruse trahvi ja kuus nädalat vangistust.

«Loodame, et need seadusemuudatused ja seadused mõjuvad sisserändajatele, kes üritavad iga hinna eest Austriasse jääda,» teatas asemajandusminister Harald Mahrer.

Seaduseelnõu peab heaks kiitma Austria parlament enne, kui see saab seadusena jõustuda.

Vasakpoolne Roheliste partei ei arva, et seadusemuudatus aitab Austrial migratsioonikriisiga paremini toime tulla.

Austria valitsuse teatel on sel aastal riik võimeline vastu võtma 37 500 asüülitaotlejat, 2015. aastal oli neid 90 000 ja 2017. aastal vähendatakse asüülitaotlejate arvu 35 000 inimeseni.

Austria siseministeeriumi teatel on nad saanud oktoobri lõpu andmetel 37 000 asüülitaotlust, kuid neist vaadatakse läbi 30 000, sest ülejäänud 7000 isiku juhtumid on ebamäärased ja osa neist on esitanud veel teistes Euroopa riikides asüülitaotluse.

Taanis ja Rootsis on Euroopa kõige karmimad asüüliseadused ning nende riikide piiride valvet on tõhustatud, kuna sisserändajate vool on jätkunud.

2016. aastal on saabunud üle Vahemere Euroopasse üle 350 000 sisserändaja, 4700 on merd ületades kaotanud elu, olles migratsioonikriisi sünge rekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles