Tuneesias tuli rahvas taas tänavatele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneeslased ja egiptlased karjuvad hüüdlauseid Tuneesia-Liibüa piiril.
Tuneeslased ja egiptlased karjuvad hüüdlauseid Tuneesia-Liibüa piiril. Foto: SCANPIX

Kümned tuhanded tuneeslased tulid täna tänavatele ja nõudsid üleminekuvalitsust juhtiva Mohamed Ghannouchi lahkumist ja muudatusi valitsuses.

Värsked meeleavaldused jäävad vaid veidi alla ligi kuu aega tagasi toimunutele, kus rahvas nõudis president Zine al-Abidine Ben Ali tagasi astumist, vahendas AFP.

Seni on kõik sujunud rahulikult, keegi pole vägivallatsemises surma saanud. Küll aga on mõned inimesed saanud rahvamurrus viga.

Rahvas nõuab peaministri lahkumist, kuna Ghannouchi on olnud liiga lähedastes suhetes vana võimuga.

Ghannouchi oli alates 1999. aastast valitsusjuht ka ekspresidendi Ben Ali ajal. Lisaks temale on ametis veel mitu eelmise valitsuse ministrit.

President Zine al-Abidine Ben Ali ametist tagandamine oli avapauguks kogu Araabia maailma raputavale meeleavaldustelainele. Tuneesiale järgnes Egiptus, kus Hosni Mubarak oli sunnitud riigipea ametikohalt lahkuma rahvarohkete meeleavalduste tõttu.

Lisaks neile on inimesed tulnud tänavatele Jeemenis, Sudaanis, Iraagis, Liibüas, Jordaanias, Alžeerias, Marokos, Bahreinis ja Djiboutis.

Demonstrandid karjusid «Ghannouchi lahku!» ja «Häbi valitsusele!», kui valitsuse kopterid nende kohal tiirutasid. Politseinike oletusel ulatus meeleavaldajate arv Kasbahi valitsuskvartalis 100 000ni.

Ghannouchi lahkus oma kabinetist Kasbahi kompleksis jaanuaris lõpus pärast esimesi tema vastu suunatud meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles