Fotod: Liibanonist naasnud kaitseväelased annetasid sõjamuuseumile kuuliveste ja lõhkekehade jäänuseid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Novembri lõpus Liibanonist naasnud Eesti kontingent annetas sõjamuuseumile hulga ÜRO Liibanoni rahuvalvemissiooniga seotud esemeid.

«On saanud kenaks traditsiooniks, et rahvusvahelistelt missioonidelt naasevad kaitseväelased annetavad meile mitmesuguseid missioonidelt kaasa toodud esemeid. Need on meie riigikaitse lähiajaloo olulised museaalid ja mitmed neist leiavad koha sõjamuuseumi uuendatavas ekspositsioonis,» ütles Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill.

«Välisoperatsioonidel teenides elavad kaitseväelased kodusest täiesti erinevas keskkonnas ja puutuvad kokku tavapärasest erinevate inimeste, olukordade ja ohtudega. Et tutvustada keskkonda, kus Eesti kaitseväelased Liibanonis teenivad, otsustasime tuua osa meie Liibanoni argipäevast koju ja annetada selle sõjamuuseumile,» ütles Eesti kontingendi poolt annetuse tegemist juhtinud kapten Taavi Karotamm.

Ta lisas, et tegu on kaitseväe ja antud piirkonnas teeninud kaitseväelaste ajalooga ning kes muu peaks enda ajaloo hoidmisse panustama kui mitte meie ise.

Kaitseväelaste poolt tehtud annetuse hulka kuuluvad Soome, Iiri ja Eesti kaitseväe vormikomplektid, Iiri ja Soome kuulivestid, Lõuna-Liibanoni sõjategevusest maha jäänud lõhkekehade jäänused, Hezbollah poolt kasutatud raketi kest, maastikult leitud miinivälja sildid ja palju muud.

Varasemad rahvusvahelistelt operatsioonidelt naasnud üksused on sõjamuuseumile annetanud vorme, varustust, piirkondadest kogutud esemeid, konfiskeeritud relvasid ja Afganistanist tagasi toodud sauna. Samuti on üksused toetanud muuseumi foto- ja videomaterjali ning meenutuste näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles