PISA testis hiilanud Soomele valmistavad tulemused muret (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome õpilased tunnis
Soome õpilased tunnis Foto: Tero Sivula/Lehtikuva/Scanpix

PISA testi ehk rahvusvaheline õpilaste õpitulemuslikkuse hindamisprogrammi tulemused valmisatavad Soome õpetajate liidule muret, sest need on halvemad kui eelmistel aastatel, vahendab Yle. 

Viimastel aastatel PISA testi tulemustabelites langenud, kuid hariduses Eesti kõrval jätkuvalt Euroopa juhtiv riik Soome ei ole saavutusega rahul. «Soome tulemused on eelnevate aastatega võrreldes selgelt langenud,» tundis muret Soome õpetajate liidu ekspert Jaakko Salo. «Suurim murekoht on, et meie hariduse nurgakivi- võrdsus hariduses- näib murenevat.»

Kesiste sooritustulemustega õpilaste hulk on suurenenud ning väiksemaks on jäänud väga hea õppeedukusega laste arv. «Eriti jääb siiski silma kesiste sooritustulemustega õpilaste kiiresti kasvav hulk,» sõnas Salo. «Näiteks teadustes on see kolmekordistunud. Nagu ka nende õpilaste hulk, kes ei jõua põhieesmärkideni- need, kes ei lähe edasi õppima või ei omanda tööturul toimetulekuks hädavajalikke oskusi.»

Salo peab sellise tendentsi üheks põhjuseks koolide võimetust pakkuda kõigile minevikuga sarnast tuge. Õpilastele, kellel on kõrgharidusega vanemad ei ole see nii oluline, kui neile, kellel pole sarnast abi oodata kodust. Salo muretseb ka regionaalsete erinevuste pärast.

«Enne pole me piirkondlikke tulemuserinevusi märganud aga nüüd on need silmatorkavad,» ütles Salo. «Pealinnas ja selle ümbruses on õpilaste õppeedukus märgatavalt suurem kui mujal. Nad võistlevad PISA tippriikidega nagu Singapur.»

Eksperdi sõnul on samuti probleemiks viimastel aastatel vähenenud rahastus. «Hariduseelarve on arvestades põhihariduse arenguid liiga väike. Põhihariduse rahastamine Soomes on kokku varisenud.» 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles