Rahatrükk jätkub veel vähemalt järgmise aasta lõpuni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) pikendab rahamahupoliitika (QE) paketti vähemalt kaheksa kuu võrra, jätkates võlakirjade ostmist tuleva aasta detsembrini.

Samas kui EKP ostab tuleva aasta märtsini 80 miljardi euro väärtuses kuus väärtpabereid, siis alates aprillist vähendab see varaostumahtu 60 miljardile eurole kuus, teatas keskpank.

QEd jätkab EKP vähemalt tuleva aasta detsembrini või vajadusel ka kauem, kuni keskpanga nõukogu näeb, et inflatsioon hakkab lähenema kahele protsendile. Kui vahepeal peaks selguma, et olukord nõuab sekkumist, plaanib nõukogu varaostukava mahtu kasvatada ja/või pikendada.

Peale varaostukava pikendamise reinvesteerib EKP ka kõik kokkuostetud võlakirjade intressid.

Samas otsustas keskpanga nõukogu eile jätta peamised intressimäärad muutmata. Põhiliste refinantseerimisoperatsioonide pakkumisintressi jättis keskpank 0 protsendile. Hoiustamise püsivõimaluse intressimäära jättis EKP –0,4 protsendile ning laenamise püsivõimaluse intressimäära 0,25 protsendile.

EKP langetas hoiustamise püsivõimaluse intressimäära negatiivseks 2014. aasta juunis ja langetas selle praegusele tasemele märtsis. Negatiivne määr tähendab, et kommertspank peab raha keskpangas deponeerimisel peale maksma.

EKP baasintressidega on seotud ka pankadevahelise rahaturu intressinäitaja euribor, millega on omakorda seotud suur osa eluasemelaenudest. Euribori tase on olnud juba üle aasta rekordmadalal.

Rahapoliitika üks eesmärk on hoida inflatsioon tasemel, mis on kahe protsendi lähedal, ent jääb sellest piirist allapoole.

Euro kurss reageeris keskpanga otsusele eile peaaegu üheprotsendilise langusega, 1,067 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles