Taani võimud: enamik lapsasüülitaotlejatest on tegelikult täiskasvanud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Taanis
Põgenikud Taanis Foto: Ernst van Norde/AP/Scanpix

Taani migratsioonivõimude teatel on suur osa seal alaealisena asüülitaotluse esitanutest tegelikult täiskasvanud.

Taanis on sel aastal tehtud vanusetest umbes 800 sisserännanule, mis on kaks korda enam kui üks aasta tagasi ning selle aasta viimasel kuul tehakse vanuseuuring veel 200 asüülitaotlejale, edastab The Independent. 

Asüülitaotlejate vanuse kindlaksmääramiseks tehakse Kopenhaageni krimimeditsiiniinstituudis röntgenuuring, milles uuritakse nii hambaid kui käeluid, mille järgi saab vanust määrata.

Uuring näitas, et kolm neljandikku neist, kes esitasid Taanis lapsena asüülitaotluse, olid tegelikult vanemad kui 18 eluaastat. Võimude arvates valetavad taotlejad sageli oma vanuse kohta, kuid humanitaarekspertide sõnul ei pruugi sisserändajad oma vanuse kohta teadlikult valetada, sest nad lihtsalt ei tea oma vanust ja neil puuduvad vanust tõendavad dokumendid.

Ekspertide sõnul ei saa alati hammaste järgi vanuse kindlaksmääramises kindel olla, hammaste uurimisega saab vanuse, mis võib olla tegelikust vanusest kas kolm aastat noorem või vanem.

Taani integratsioniminister Inger Stølberg ütles, et nende asüülisüsteem üldjoontes toimib ja tavaliselt tehakse need isikud kindlaks, kes üritavad vale vanuse abil lihtsamalt asüüli saada.

Taani põgenike nõukogu asüülitaotlejate eest võitleva osakonna juht Eva Singer selgitas, et Taani on saabunud palju noori, kes ei tea oma sünniaega ja seega ka vanust, kuna nende päritoluriigis ei ole neile ühtegi sellekohast dokumenti väljastatud.

Taanis saavad alaealised asüülitaotlejad esitada taotluse eelisjärjekorras ja neil on mitmeid privileege võrreldes täiskasvanud taotlejatega. Näiteks saavad alaealised esitada avalduse, et nende vanemad saaksid Taani tulla ja asüüli paluda.

Taani sisserännuvastase Rahvapartei esindaja Martin Henriksen teatas, et tegelikult tuleks kõiki asüülitaotlejaid uurida, et nende tegelik vanus kindlaks teha, sest vanus mängib rolli sotsiaalkaitse süsteemi kaasamisel ja sotsiaalabi saamisel.

Prantsusmaal Calais’ põgenikelaagris töötanud heategevusorganisatsiooni Refugee Info Bus asutaja Rowan Farrelli teatel näevad paljud 15 – 17-aastased põgenikest noored raske elu ja alatoitluse tõttu oma vanusest vanemad välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles