Simson ja Palo puhastasid riigifirmade nõukogud reformierakondlastest (7)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ministrid kutsuvad riigi äriühingutest tagasi kõik riigikogu liikmed. Kokku puudutab muudatus 12 inimest kümnes riigiettevõttes.

Ministrid märkisid, et koalitsioonis on ühiselt otsustatud, et riigikogu liikmed ei peaks kuuluma riigi äriühingute ja sihtasutuste nõukogudesse.

«Kahtlemata on paljudel riigikogu liikmetel häid isikuomadusi, mis võimaldaksid ka riigiettevõtete nõukogudes edukalt osaleda, aga riigiettevõtete läbipaistvaks juhtimiseks tuleb rollikonflikte vältida juba eos,» selgitas nõukogude liikmete tagasikutsumise vajalikkust majandus- ja taristuminister Kadri Simson.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo märkis, et õiguskantsler on andnud hinnangu, et seni kehtinud kord oli põhiseadusevastane ja ministrid ei tohiks riigikogu liikmeid nõukogudesse nimetada.

«Seadusandliku võimu esindajad peaksid jääma sõltumatuks ning mitte osalema äriühingute juhtimises,» ütles Palo.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas olevate riigiettevõtete nõukogudest kutsutakse tagasi riigikogu liikmed:

  • Toomas Kivimägi – AS Eesti Liinirongid
  • Remo Holsmer – AS Eesti Liinirongid
  • Valdo Randpere – AS Eesti Loots
  • Aivar Sõerd – AS Eesti Post (esitas ise nõukogust lahkumise avalduse 24. novembril)
  • Meelis Mälberg – AS Eesti Post
  • Meelis Mälberg – AS Eesti Teed
  • Kalle Palling – AS Tallinna Lennujaam

Lisaks riigikogu liikmetele kutsutakse nõukogu liikme kohtadelt tagasi ka:

  • Peep Aru – AS EVR Cargo
  • Tarmo Mänd – AS Saarte Liinid
  • Väino Linde – AS Tallinna Lennujaam
  • Tõnis Kõiv – AS Teede Tehnokeskus
  • Tarmo Mänd – Elering AS
  • Terje Lillo – Lennuliiklusteeninduse AS (volituste lõppemisel)

Kuna nõukogu otsustusvõime tagamiseks on vajalik teatud arvu liikmete olemasolu, määrati mitmele ettevõttele ajutised nõukogu liikmed.

AS Eesti Posti nõukokku määrati ajutise asendusliikmena Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Merike Saks. EVR Cargo nõukogu asendusliikmeks sai MKMi üldosakonna juhataja Andres Uusma, Saarte Liinides lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi, Tallinna Lennujaamas transpordi arenduse ja investeeringute osakonna juhataja Indrek Gailan ning veondus- ja liiklustalituse juhataja Hindrek Allvee, Lennuliiklusteeninduse ASis lennundus- ja merendusosakonna nõunik Silja Vöörmann-Milošević ning Eleringis energeetika ja ehituse asekantsler Ando Leppiman.

Uute liikmete määramiseks moodustatakse järgmise aasta alguses rahandusministeeriumi vastutusalasse nimetamiskomitee, mis valib riigi äriühingute nõukogu liikmed. Riigiettevõtte nõukogu liikmed kinnitab minister, kelle valitsemisalas ettevõte tegutseb. Edaspidi ei nimeta ministrid riigikogu liikmeid riigi äriühingute ja sihtasutuste nõukogudesse.

Parandus 1: Ministeeriumi esialgse teate järgi lahkus Indrek Kasela Elering AS nõukogust, hilisema täpsustuse järgi ta siiski jätkab.

Parandus 2: Postimehega võttis ühendust Aivar Sõerd, kes teatas, et on ise esitanud avalduse enda tagasikutsumiseks AS Eesti Post nõukogust juba 24. novembril.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles