Omada või tarbida? Samsung katsetab Eestis uut telerite järelmaksulahendust

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Terase
Kristjan Terase Foto: Andres Raudjalg

Tehnoloogia ülikiire arengu kõrvalnähuna teame me kõik, kui kiiresti kipuvad meie kasutuses olevad mobiilid, arvutid, televiisorid ja kõikvõimalikud muud nutiseadmed moraalselt vananema – kes meist ikka tahaks kasutada seadmeid, mille ekraanil pole viimase peal resolutsioon või mille jõudlus kipub äppide nõudmistele jalgu jääma.

Nii on nii mõnegi seadmetootja ja müügiketi turundusinimesed jõudnud järeldusele, et tarbijaid polegi mõistlik suunata nutiasju mitte igaveseks omama vaid pakkuda neile võimalust neid tarbida – sisuliselt pidevalt rentida ning iga paari aasta tagant uuema vastu välja vahetada. Autoomanikele ammu teada-tuntud valik: kas kasutus- või kapitalirent.

Eestis on sellise suuna juba varem ette võtnud Telia, sel nädalal liitusid klubiga Lõuna-Korea tehnoloogiahiid Samsung koostöös Euronicsi ketiga. Jutt käib võimalusest televiisori ostmise asemel see endale kuumaksupõhiselt soetada ning see iga kahe aasta tagant uuema vastu välja vahetada.

„Kuna tehnika areneb täna väga kiiresti, siis sobib meie telerivahetuse programm eelkõige neile, kes soovivad nautida parimat tehnoloogiat nii täna kui ka tulevikus,» selgitas Postimehele Euronicsi esindaja Kristjan Terase.

Millised on aga sellise programmi erinevused kliendi rahakoti jaoks võrreldes tavapärase järelmaksulepinguga? Tegemist on pealtnäha ikka täpselt samasuguse järelmaksuga nagu tavapärase ostu puhul – ikka leping finantseerimisettevõttega, ikka aastane intressimäär veidi üle 19 protsendi ja krediidikulukuse määr kuskil 20 ja 25 protsendi vahel aastas.

Kuid on üks oluline erinevus ja see puudutab seadme jääkväärtust. Kui tavalise järelmaksu puhul saab klient reeglina seadme omanikuks, siis antud juhul tasub klient kahe aasta jooksul vaid 40 protsenti seadme väärtusest - leping tehakse 48 kuu peale, kuid see on võimalik 24 kuu järel lõpetada ja uus televiisor kasutusele võtta.

See tuleneb asjaolust, et kahe aasta möödudes on kliendil võimalik teler tagastada ning lõpetada järelmaksuleping tingimusel, et ta valib omale uue programmis osaleva teleri. Kõigil, kes soovivad telerit pikema perioodi jooksul kasutada, saavad teha seda endistviisi – ostes teleri kohe välja või kasutades tasumiseks muud endale sobivat makseviisi nagu näiteks järelmaksu.

Ehk siis: soovi korral ei pea inimene kahe aasta möödudes telerit välja vahetama, vaid võib jätkata seniseid igakuiseid osamakseid kuni teleri hinna täieliku tasumiseni.

Samsung Eesti juht Toomas Tiits märkis, et kui uue programmi korral algavad kuumaksed 33 eurost, siis sama mudeli puhul oleks 24-kuulise järelmaksuga ostmise korral kuutasu 55 eurot. Põhjus selleks on niisiis poole lühemas järelmaksulepingu pikkuses.

Eesti inimeste seas läbi viidud Norstati telerikasutamise uuringu kohaselt peab koguni 41% vastanutest oluliseks uusima kodutehnika omamist.

Telerivahetusprogrammi raames on võimalik endale ostma 18 erinevat Samsungi telerit, mis on mõõdus 49-88 tolli. Kõik programmis osalevad televiisorid on Samsung SUHD nutitelerid, mis on võimelised edastama 4k resolutsiooniga pilti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles