Leemets kahtlustab Ühistupanga rahade kantimist Keskerakonna õigusabikuludeks (4)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18.november 2014,L
18.november 2014,L Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Ainuüksi üüratud õigusabisummad, mida keskerakondlik linnavalitsus on kandnud Ühistupanga loomisel advokaadibüroole LEXTAL, viitavad suurele sohitegemisele ja ka Keskerakonna enda kohtukulude katmisele, kahtlustab Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Ants Leemets.

Ühelt poolt viitab Ants Leemets summadele, mida on LEXTALile kandnud Tallinna linnavalitsus otse. Linnakantselei nõuete osakonna juhataja Terje Kraisi teatab vastuseks Postimehe pärimisele, et Tallinna linn on advokaadibüroole tasunud seoses Ühistupangaga järgmised summad:

  • 78 342.70 eurot 11. detsembril 2014
  • 54 864.20 eurot 12. märtsil 2015
  • 66 792 eurot 31. märtsil 2015

Kindlad väljamakstud summad tulevad välja ka linnavolikogu revisjonikomisjoni aktist, milles selgub, et vähemalt panga asutamise perioodil on panga loomisel kantud (nüüdseks likvideerimisel olevalt) Ühistupanga Asutamise Sihtasutuselt LEXTALile viimase varasemate segaste kulutuste kompenseerimiseks 35 488 eurot, millest õigusabi moodustas 24 000.

Varasemalt juhtis Sihtasutust juhib advokaadibüroo LEXTAL partner Üllar Talviste ning et sinna võeti tööle maadevahetuse kriminaalasjas pistise võtmises ja andmises süüdi mõistetud Ester Tuiksoo. LEXTALi vandeadvokaat Oliver Nääs on praegu ka Edgar Savisaare kaitsja.

Kui oletada, et summad piirduvadki ülaltoodutega, teeb see kokku enam kui 235 487 eurot. Kui võtta luseks näiteks advokaadibüroo parteri töö tunnihinna 130 eurot, siis tähendab see ligi 1810 töötundi, ehk sisuliselt ühe partneri aasta läbi vaid selle teemaga tegelemist.

«Ühistupanga asutamise sihtasutus pidi kulutama raha asutamisdokumentidele ja muudele juriidilistele teenustele, aga ta tegi seda vaid tühise summa eest ja tegelikud kulud tasus linnakantselei. 235 000 linnakantselei kulusid versus 24 000 SA juriidilisi kulusid näitab et, on tehtud sohki suures ulatuses,» ütles Postimehele Reformierakonna fraktsiooni esimees Ants Leemets.

Leemetsa sõnul on ka selgeid märke sellest, et osa rahaga kaetakse muid kulusid. «Need võivad olla ka Keskerakonna kohtuasja kulud. Paraku ei tea seda väita,» märkis Leemets.

«Sohki tehakse suures ulatuses kuid ei saa seda tõestada, veel... Loodan väga, et võim valimistel vahetub ja asjad hakkavad selginema,» märkis Leemets.

Ta loetleb veel fakte:

Ühistupanga Loomise SA tulemused 2015 aastal:

  • toetused  275 000 (muid tulusid pole)
  • tegevuskulu 314 000
  • tulem -39 000

«Aruanne näitab, et SA oli loodud raha kulutamiseks palkadeks, midagi reaalselt ei tehtud,» märkis Leemets. «Me oleme kaua aega tegelenud sellega, et Ühistupank ei sünniks kunagi, kuna ta on tallinnlaste raha raiskamise koht. Paraku ei õnnestunud meil neid peatada ja loodame siiani, et Eesti Pank ei anna neile litsentsi.»

Leemetsa arvutuste kohaselt on keskerakondlik linnavõim suunanud Ühistupanka tänase seisuga 6 miljonit eurot, lisaks eelnev tegevus ligi 0,6 miljonit. Lisaks tahetakse läbi Ettevõtlusinkubaatori suunata veel miljon ja Tallinna Soojus plaanib samuti eraldada 2 miljonit.

«Me ei saa tuua välja konkreetseid süüdistusi kui asi ei tundu olevat õige,» sõnas Leemets.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles