Valner: valimispäeval peaks saama e-hääletada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrooniliseks hääletamiseks on vaja internetiühendusega arvutit ning ID-kaarti ja kaardilugejat või mobiil-ID-d.
Elektrooniliseks hääletamiseks on vaja internetiühendusega arvutit ning ID-kaarti ja kaardilugejat või mobiil-ID-d. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajakirjanik Sulev Valner avaldas arvamust, et valimispäeval peaks olema võimalik elektrooniliselt oma häält anda.

«Tõde on, et viimane nädal saab olema huvitav ja ainus, mida kindlalt võib öelda, on see, et miski pole veel lõpuni kindel. Päris oluline on, mis mõju saab olema viimastel debattidel, kindlasti ei alahindaks ma näiteks peaministrikandidaatide debatti ja teiste viimaste päevade debattide olulisust,» rõhutas Valner Vikerraadio saates «Rahva teenrid».

«Oluline pole Emori küsitlus, vaid ikka valijate tahe,» lisas ta.

«Elektroonilisi hääletajaid saab ilmselt olema rohkem kui kunagi varem,» oli Valner veendunud.

«Mõtlesin just, et sel aastal lähen valimisjaoskonda, olen varem ära proovinud kõik interneti teel valimise meetodid. Mõtlesin, et sel aastal võtan lapse kaasa ja näitan ära valimisprotseduuri valimisjaoskonnas,» sõnas ajakirjanik Neeme Korv.

«Ma ei vastandaks neid, elektrooniline hääletamine pole halvem moodus, see on tehniline vahend,» leidis Valner.

«Elektrooniliselt hääletajad on diskrimineeritud olukorras ses mõttes, et viimasel päeval seda häält ei saa anda. Päris viimane teledebatt toimub pärast elektroonilise hääletuse lõppu, see pole päris õige. Võiks saada valimispäeval elektrooniliselt hääketada, valija võiks saada kogu valimiskampaania ära vaadata ja alles siis oma hääle anda sellisel tehnilisel moel, nagu tahab,» leidis Valner.

«On hea, et on erinevad võimalused, oluline on, et see füüsiline valimismoodus päris ära ei kaoks nagu on näiteks sünnitunnistuste väljastamine,» lisas Korv.

Elektrooniliselt saab riigikogu valida 24. veebruarist kuni 2. märtsini, õige valimispäev on 6. märtsil. Kõige varem, alates 19. veebruarist sai oma hääle anda välisriikides, eelhääletuse päevad on 28. veebruar ning 1. ja 2. märts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles