Töötu sai panga vea tõttu kulutada sadu tuhandeid autodele, stripparitele ja pidudele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Austraalia New South Walesi kohus saatis möödunud aastal trellide taha mehe, kes sai panga vea tõttu kulutada sadu tuhandeid Austraalia dollareid autodele, stripparitele ja pidudele, kuid mees kaebas otsuse edasi apellatsioonikohtusse ja ta karistus tühistati.

Kohus määras 29-aastasele töötule Luke Moore'ile pettuse eest seitsme aasta pikkuse vangistuse selle eest, ta ta kulutas riigi raha, edastab The Telegraph.

Kui võimud jõudsid ta jälile, oli mees juba väga suure summa kulutanud, kaasa arvatud kunstile ja luksuspuhkustele.

Moore oli 2010. aastal 22-aastane kui ta avas St. George'i pangas konto. Ta oli siis töötu ja sai riigilt abiraha, kuid  ta märkas üsna pea, et kellegi vea tõttu ei olnud tal rahalimiiti.

Mees võttis talle kogemata antud rahast maksimumi, käies näiteks luksuslikul puhkusel Tais ja Austraalia rannikulinnas Gold Coastis, ostis üle 50 000 Austraalia dollari maksva kiirpaadi, 87 000 Austraalia dollarit maksva Aston Martini ja 160 000 Austraalia dollarit maksva Maserati.

Pangal tekkis Moore'i suuri kulutusi nähes kahtlus ja nad teatasid asjast politseile. Panga teatel oli Moore neile võlgu umbes kaks miljonit Austraalia dollarit, mees oli oma salaarvetele kandnud üle ühe miljoni Austraalia dollari.

Moore anti kohtu alla, teda süüdistati pettuse teel raha omastamises, kuid apellatsioonikohtu otsuse kohaselt ei olnud mees süüdi, kuna pank tegi talle pidevalt krediiti andes ise vea.

Mehe ema teatel võttis ta poeg juhtunust õppust ja õpib nüüd advokaadiks.

Kohtunik Mark Leemingi sõnul kasutas Moore panga nõrkust ära, kuid ta ei petnud pangalt raha välja, vaid pank andis talle seda vabatahtlikult.

«Pangal olid Moore'i kasvavad kulutused teada, kuid nad jätkasid talle raha andmist, seega saab seda pidada panga veaks,» teatas kohtunik.

Moore'i sõnul tahaks ta veel kogeda luksuslikku elu, kuid mitte sellisel viisil.

«Pidin kõik pangale tagasi andma ja nüüd sõidan «kingakarbiga», kuid ilma varata elu on siiski vabam ja õnnelikum. Minu suurimaks varaks on pere ja sõbrad,» teatas advokaadiks õppiv mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles