Lähemal ja kaugemal kui keegi teine

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Hirv Andaluusias.
Indrek Hirv Andaluusias. Foto: Deivi Org

Luuletaja Indrek Hirv on teinud oma loomingu üheks peategelaseks Tartu kesklinna – Toomemägi, Kuradisild, Kassitoome, Emajõgi … Nagu ilmneb tänavusest kahest ja mullusest kolmandast Ilmamaa üllitatud ühtses kujunduses luulekogust, armastab Hirv Tartut ja mõtleb kodulinnale tihtipeale ka kaugel kodumaast, näiteks Andaluusia rannikul.

Kuid ühest lähedusest ja armastusest jääb poeedile väheks. Tema luuletuste minategelasel on tarvis ka lihalikku ja samas taevalikku armastust. Seda kõike on lugejate ette kandnud mullune «Kassitoome» ning tänavused «Kuradisild» ja «Südasügis». Ja muidugi Varraku kirjastatud kõvakaaneline 311-leheküljeline hiljuti trükist tulnud «Inglisild».

Paar päeva tagasi

Indrek Hirve luulekogu «Toomemägi on Emajõgi» on kujundanud Mari Ainso.
Indrek Hirve luulekogu «Toomemägi on Emajõgi» on kujundanud Mari Ainso. Foto: Raimu Hanson

Paar päeva tagasi Ilmamaa kirjastusel ilmunud «Toomemägi on Emajõgi» lendleb suuresti samas kandis, ühendades Toomemäe sillad ja muusikakooli, Gildi tänava ja Emajõe – sekka merd, rannaliiva ja järvevett – naisega, kelle rinnad on «soojad ja pehmed nagu sai», kellel on «lihtne ja julge keha» ning kes ehib «end võõraste pilvedega».

Aga ühel hetkel juhtub nii, et too armastatud naine on «kaugemal kui keegi teine» ja nõnda ei jää üle muud kui mõtelda tema peale «nagu kustunud valguse peale / mida kummardada».

«Luule igavene küsimus on, kuidas portreteerida armastatut,» kirjutab vastse luulekogu järelsõnas Piret Bristol. «Et midagi jääks püsima ühest kiiresti kaduvast meeleolust. Kui jääb, siis on igavesti alles. Igavene kohalolu. Naise kohalolu ja iseenda kohalolu on vahel väga füüsiline. Mööda ihuliikmeid libisev poeetiline kaamera näeb maailma ning mehe ja naise suhet suures mõõtkavas.»

Bristoli sõnul kõneleb raamatus kaugel viibiv luuletaja armsamaga, kes on mujal, kodumaal.

Poeedi minategelane tunnistab, et ta ei ole enam noor, kuid loodab samas, et ühel hommikul uuesti sündinuna on ta rikkam, ilusam, koduhoidjam ja «ka natuke noorem / naised nühivad end jälle / vastu mu tooliselga / nagu aastaid tagasi».

Esitlus ilma autorita

Teabeallikatesse vaadates selgub, et Indrek Hirv saab 15. detsembril 60-aastaseks ja et järgmisel aastal möödub 30 aastat tema esikkogu «Uneraev» ilmumisest.

Trükivärske «Toomemägi on Emajõgi» tuleb esitlusele 14. detsembril kell 19 Tartu kirjandusmajas Vanemuise 19. Indrek Hirve raamatu «Tartust Pariisi ja tagasi» (Go Group, 2016) koostanud Kadri Asmeri teatel on kavas lausa kontsert-luuleõhtu, kus luuletaja tekstidele loodud laule esitavad Jaan Sööt ja Heikki Kalle ning luuletusi ja tekste loeb Vanemuise näitleja Karl Laumets. Sissepääs on kõikidele tasuta.

Tavatuks teeb esitluse see, et Indrek Hirv ise on endiselt võõrsil, täpsemalt Hispaanias. Veel täpsemalt, nagu ta ise on Gibraltari külje alt kirjutanud: «Minu plaan on sõita oma sünnipäeva eel bussiga Sevillasse (bussid on siin doteeritud), võtta kümne euro eest hostelis tuba ja juua siin-seal kõrtsis klaas veini.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles