Esmakordselt jäädvustati hiiglaslik veealune laviin (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

See on esimene kord, kui teadlased on suutnud tehnoloogia abil nii suurt veealust muutust jäädvustada ja jälgida.

Jaanuaris toimus California vetes, Monterey veealuses kanjonis kõva mürgel. Merepinnast vaid 300 meetrit sügavamal asunud liiva-ja kivimass varises ligi 1800 meetri sügavusele. Laviini kiirus jõudis rohkem kui kahksa meetrini sekundis. Nüüd on aga rahvusvaheline uurimisrühm sündmuse kohta andmed kätte saanud, vahendab BBC. Laviini andmed suudeti lindistada Marsi-kulguri laadsete masinatega, mis paatidest veepõhja lastakse.

«Taolised laviinid on ühed maailma võimsamad liikumised,» selgitas BBC-le Suurbritannias asuva Hulli Ülikooli professor Dan Parsons. Ehkki need pakuvad teadlastele võimsat vaatepilti, häirivad need näiteks veealuste kaablite tööd. Lisaks sellele satub sellise laviiniga ookeanipõhja tohutul hulgal materjali, mis sinna muidu ei läheks.

Uus tehnoloogia aitab teadlastel veealuseid laviine paremini mõista. Pikalt uuriti neid peamiselt maale jõudnud kivimite kaudu. Veealused mõõdikud annavad aga kordades täpsema pildi.  

Loe pikemalt BBC-st ja vaata veealuse laviini kui nähtuse stimulatsiooni siit: 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles