Bill Gates: Trumpist võib saada uus Kennedy (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates
Bill Gates Foto: Timothy A. Clary/AFP/Scanpix

Suurfirma Microsoft asutaja Bill Gatesi teatel on jaanuaris 2017 USA presidendiks saaval Donald Trumpil võimalus saada uueks John Kennedyks, seda just oma ebatavaliste seisukohtade, innovatiivsuse ja juhtimisstiili tõttu.

Gatesi sõnul on Trumpi esinemistes samasugust innukust riigi muutmiseks, nagu seda oli Kennedyl, kes sai USA president olla ligi kolm aastat, enne kui Texases Dallases 1963. aastal salamõrtsukas ta maha lasi, edastab The Independent.

«Trump tahab Ameerikat muuta, sest olud ja aeg on muutunud. Samasugused mõtted olid ka Kennedyl, kes käivitas USA kosmoseuurimise missioonid. Tegemist on innovatiivsusega, vanadest piirangutest vabanemisega ja uude ajastusse astumisega,» arvas Gates.

Gatesi sõnul õnnestus tal esmalt Trumpiga telefonitsi vestelda ja see oli konstruktiivne, kuid siis sai ta küllakutse Trump Towerisse tehnoloogiafirmade esindajate kokkusaamisele, kus ta presidendiks saajaga näost näkku kõnelda sai.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

Gates toetas 8. novembri presidendivalimistel demokraat Hillary Clintonit, kuid pärast vabariiklase Donald Trumpi võitu sõnas, et tema ja ta naine Melinda on oma fondi kaudu valmis tegema uue administratsiooniga koostööd.

Gatesi fond toetas sel aastal rahaga kolme demokraadist kongressi esindajat, kuid varasematel aastatel on andnud raha vabariiklastest poliitikutele.

John Kennedy sõnas oma valitsusajal 1960. aastate alguses, et USA vajab teadus- ja tehnoloogilisi saavutusi. Ta eesmärgiks oli saata inimene Kuule ja see õnnestus mitmel korral, enne kui kokkuhoiu tõttu Apollo missioonid katkestati.

USA kosmoseagentuuri NASA astronaut Neil Armstrong oli esimene inimene, kes 1969. aasta suvel Kuu pinnale astus. See oli kuus aastat pärast Kennedy tapmist.

John Kennedy
John Kennedy Foto: /picture-alliance / dpa/Scanpix

Trump sattus valimiskampaania ajal mitmel korral kriitika alla ja naerualuseks, kuna eitas mitmes küsimuses teaduslikke fakte. Näiteks ei usu Trump kliimamuutust, tema arvates on see see hiinlaste poolt väljamõeldud vale, mille eesmärgiks on kahjustada USA huvisid.  

Samuti arvab Trump, et vaktsiinid tekitavad autismi, keskkonnasõbralikud lambipirnid põhjustavad vähki ning tuulepargid hävitavad nende juures elavate inimeste tervist.

USA teadlaskonna sõnul on Trump teadusküsimustes võhik ja see on ohtlik ning ta võib määrata teadusastuste etteotsa bürokraatidest võhikuid, kuid see võib tuua kaasa USA teaduse allakäigu.

Gates on aga veendunud, et Trumpi võimuloleku ajal tehakse USA teaduses ja tehnikas suuri edusamme. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles