BBC: Aleppo idaosast on evakueeritud üle 3000 inimese (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BBC teatas viitega Punasele Ristile, et pärast relvarahu kehtestamist on evakueeritud Süüriast Aleppo idaosast rohkem kui 3000 seal lõksus olnud tsiviilelanikku ja mässulist.

Evakuatsioon, milles kasutatakse nii busse kui kiirabiautosid, algas eile ja inimesed transporditi linnast läände jäävale Idlibi provintsi, mis on mässuliste käes, kuid ÜRO andmetel on Aleppos veel umbes 50 000 – 100 000 inimest.

Tsiviilelanike ja mässuliste evakuatsioon Aleppost
Tsiviilelanike ja mässuliste evakuatsioon Aleppost Foto: ABDALRHMAN ISMAIL/REUTERS/Scanpix

Süüria armee on valutanud Venemaa õhurünnakute abil peaaegu kõik varem mässuliste käes olnud Aleppo piirkonnad.

USA ja teised lääneriigid nimetasid Aleppos toimuvaid lahinguid tsiviilelanike peal toime pandud veresaunaks, kuid Süüria ja Venemaa valitsused eitasid tsiviilelanike tahtlikku tapmist.  

Rahvusvahelise Punase Risti Komitee pressiesindaja Pawel Krzysiek teatas meediale, et evakuatsioon  võtab aega mitu päeva ja inimesi evakueeritakse ööpäevaringselt.

«Neljapäeval pääses lahingulinnast Aleppost välja üle 3000 tsiviilelaniku ja rohkem kui 40 haavata saanut, kelle seas oli ka lapsi. Nad evakueeriti kahe konvoina,» selgitas Krzysiek.

Tsiviilelanike ja mässuliste evakuatsioon Aleppost
Tsiviilelanike ja mässuliste evakuatsioon Aleppost Foto: ABDALRHMAN ISMAIL/REUTERS/Scanpix

Evakuatsiooni käigus on ette tulnud tulistamisintsidente, ühes neist tulistati kiirabiautot, mis transportis tsiviilelanikke linnast välja. Siis sai vigastada kolm inimest.

Bussid aleppolastega suundusid Idlibi provintsi linnadesse Idlibi, Khan Toumani ja Khan al-Asali, kus need inimesed paigutatakse põgenikelaagritesse.

ÜRO saadiku Süürias, Staffan de Mistura andmetel on Aleppos veel lõksus umbes 50 000 inimest, kellest 40 000 on Aleppo elanikud, ülejäänud on mässulised võitlejad.

Venemaa relvaüksuste juht, kindral Valeri Gerassimov sõnas pressikonverentsil, et Aleppos loodi humanitaarkoridor, mida mööda kulgeb evakuatsioon.

«See koridor on 21 kilomeetrit pikk , sellest kuue kilomeetrist lõiku kontrollivad Süüria valitsusväed ja ülejäänud 15 kilomeetrit on mässuliste kontrolli all,» teatas vene kindral.

De Mistura sõnul võib sõjategevuse levida Idlibi ja sellest alast võib saada teine Aleppo.

Türgi, mis aitas valmistada pinda ette Aleppo elanike ja mässulliste evakuatsiooniks, võtab vastu kõige raskemas seisundis tsiviilelanikud, andes neile vajalikku meditsiiniabi. 

Süüria president Bashar al-Aasad sõnas oktoobris, et võidu saavutamine Aleppos on esimene samm riigi vabastamisel terroristidest, kelleks on mässulised.

Ta tõstis esile Aleppost läände jäävat Idlibi provintsi, mida kontrollivad äärmusislamistidest mässulised, kaasa arvatud ühendus Jabath Fateh al-Sham.

Mässulised saavad Türgist lisavarustust, mida tuuakse üle piiri, mis asub Idlibi provintsis. Samuti on Idlibil piir Latakia provintsiga, mis on Süüria presidendi al-Assadi rahvakillu, alaviitide, põhiline elukoht.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles