Millised köögiviljad sobivad rõdu või terrassi potiaeda?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põõsastomatid annavad õues kasvades rikkalikku saaki.
Põõsastomatid annavad õues kasvades rikkalikku saaki. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mida teha, kui tahaks suvised köögiviljad ikkagi ise kasvatada, kuid pole aeda, kuhu ehitada kasvuhoone või teha peenralapp? Kuigi suvi paistab veel olevat mägede taga, siis peab arvestama, et mõnede köögiviljade ettekülvidega tuleks alustada juba nüüd.


Aianduskeskuste seemnevalikud on täienenud sortidega, mis lubavad rajada saakikandva köögivilja- ja maitsetaimede aia ka rõdule või terrassile. Nii saab potis kasvatada tomatit, paprikat, kabatšokki, kõrvitsat, maasikaid, erinevaid lehtsalateid ja maitsetaimi. Tavaliselt on seemnepakkidel kirjas, kas taim sobib kasvatamiseks potis, kasvuhoones või ainult avamaal.

Enne potiaia planeerimist on hea teada:

• Pikemat kasvuperioodi vajavad tomatid ja paprikad on esimesed köögiviljad, mis nõuavad aedniku töid külvikastis juba veebruaris ja märtsi algul.

• Oluline on silmas pidada, et üldjuhul tahavad potitaimed kasvada vähemalt 30 sentimeetrise läbimõõduga potis – kui pott on suurem, seda parem.

• On sorte, mis sobivad ka tuppa aknalauale, kuid peab tõdema, et tubastes tingimustes on neid siiski keeruline kasvatada, kui just ei ole tegemist näiteks väga hea valgusega kasvukohaga. Kuid proovida võib ikka.

• Potis kasvav taim vajab hoolikat väetamist kogu kasvuaja jooksul.


Millised sordid sobivad potiaeda?

Tomat

«Sweet’n’Neat» - magusa maitsega kollane ja punane tomat, mis annab 60-80 vilja taime kohta. Varajane kompaktne põõsastomat. Ettekülv tuleks teha märtsist aprillini.

«Red Robin» – maitsvad kirsisuurused punased tomatid. Kompaktne põõsastomat, mis ei vaja kärpimist. Seda tomatit sobib ka aknalaual kasvatada. Ettekülv veebruar-mai.

«Little Sun» – kollased magusad väikesed viljad. Kompaktne põõsastomat, mida sobib kasvatada nii rõdul kui aknalaual. Ettekülv veebruar-mai.

«Venus» - oranžide ümarate viljadega. Madala kasvuga kompaktne ja saagikas potitomat.
Sobib kasvatada toas või rõdul.

Aknalaual kasvatamiseks sobib veel kääbustomat «Tiny Tim», Suvipiha sarjast. Hästi maitseb nii suurtele kui väikestele Suvipiha kirsstomat «Red Cherry».

Paprika

Paprika kasvatamine nõuab kogemusi, kuid uute sortide puhul õnnestub seemnest kasvatamine ka kodustes tingimustes. Paprika tahab kasvamiseks täisvalgust.

«Redskin» – palju kiidetud magusamaitseline punane paprika. Varajane ja saagikas kääbussort, mida sobib kasvatada nii rõdul kui aknalaual. Üks taim soovib kasvada 30 sentimeetrises potis. Ettekülv veebruar-märts.

«Mohawk» – magus kollane paprika. Varajane ja saagikas rippuva kasvukujuga kääbussort. Üks taim soovib kasvada 30 sentimeetrises potis. Ettekülv veebruar-märts.

Kabatšokk

Näiteks «Buckingham» – varajane ja saagikas kompaktne sort, mida sobib kasvatada rõdul potis (1 taim 40 cm potti), samuti peenras. Ettekülv mai algul.

Maasikad

Aedmaasikas «Temptation» – üks aedmaasikas peaks ka ühes potiaias kasvama. Rikkalikult saakikandev sort. Ettekülv veebruar-märts.

Tšillipipar

«De Cayenne» – maitseelamuste otsijale. Vili on algul roheline ja hiljem punane ning mida punasem on vili, seda teravam ta on. Kaun kasvab 10-12 sentimeetri pikkuseks. Ettekülv teha märtsis.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles