Kaheksa toitu, mis hoiavad kõhu kauem täis

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Scanpix

Kas sa oled tundud, et vahetult pärast hommikusööki hakkad juba mõtlema lõunasöögile, sest kõht oleks nagu jälle tühi? Ilmselt on kõik inimesed tundnud seda seletamatut nälga, kuigi kõht ei tohiks tühi olla, sest sa just sõid. 

Näljasena hakatakse tavaliselt näksima midagi suhkru- ja kaloririkast, mis pikemas perspektiivis võib viia kaalutõusuni. Selle asemel, et hakata võtma ravimeid, et söögiisu taltsutada, peaks vaatama hoopis toidu poole, vahendab Woman’s Day. Kõlab vastuoluliselt, aga see on tõsi – õige toiduga on võimalik söögiisu taltsutada. Siin on mõned toidud, mis hoiavad kõhu kauem täis.

  1. Munad. Teadlased on leidnud, et munad sobivad hästi just hommikusöögiks, sest nad hoiavad kõhu kauem täis ega lase näljatundel nii ruttu tekkida. Munad koosnevad rasvast ja valgust ning täidavad seetõttu kõhu pikemaks ajaks.
  2. Avokaadod. Need rohelised hõrgud viljad on maitsvad ja sisaldavad kiudaineid ning häid rasvu, mida keha iga päev väga vajab. Tänu kiudainete sisaldusele hoiavad avokaadod kõhu kauem täis ja seeläbi ei teki inimesel nii kergelt isu ebatervislike toitude järele.
  3. Kaunviljad. Oad ja läätsed sisaldavad valku ja häid rasvu, mis hoiavad veresuhkru stabiilsena ja see tähendab, et inimesel ei teki nii kergelt isu millegi ebatervisliku järele.
  4. Cayanne’i pipar. Purdue ülikooli teadlased leidsid, et inimesed, kes lisasid oma toidukorrale pool teelusikatäit Cayanne’i pipart, sõid järgmisel toidukorral 60 kalorit vähem. Lisaks pidavat vürts põletama igas tunnis kümme lisakalorit.
  5. Vesi. See on organismile väga vajalik ja hoiab isud kontrolli all. Uuringute järgi sõid need inimesed, kes jõid enne toidukorda klaasi vett, 75-90 kalorit vähem.
  6. Kreeka jogurt. Selles on palju kaltsiumit ning valku ja väga vähe suhkruid. Üldiselt hoiavadki valku sisaldavad toidud kõhu kauem täis.
  7. Supid. Selgub, et supis sisalduv vesi, kiudainete rikkad juurviljad ja soe temperatuur, toimivad samuti isu taltsutajatena.
  8. Mandlid. Enamik pähkleid sisaldavad häid rasvu, aga mandlites on lisaks kiudaineid, mis hoiavad kõhu pikemalt täis. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles