Video: kas pärast surma kasvavad juuksed ja küüned edasi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Sajandeid on jäänud inimestele mulje, et pärast surma kasvavad juuksed ja küüned edasi, kuid lahkamisarstide ja dermatoloogide sõnul ei pea see paika.

USA New Yorgi Lenox Hilli haigla dermatoloog Doris Day selgitas, et pärast surma, kui kõikide organite töö on lakanud, hakkab inimkeha kuivama ja kokkutõmbuma, edastab Live Science.

Keha kokkutõmbumisel tulevad esile need juuste ja küünte osad, mis varem jäid naha sisse, jättes mulje, et juuksed ja küüned on kasvanud.

Teadlaste sõnul kasvavad küüned ööpäevas umbes 0,1 millimeetrit. Küünte kasvamiseks on vaja glükoosi, lihtsat looduslikku suhkrut, mis annab kehale energiat.

«Kui keha sureb, siis ei saa ta enam glükoosi. Seega ei saa tekkida uusi naha-, juuste- ja küünerakke ehk nahk ei saa uueneda ning juuksed ja küüned kasvada,» teatas Day.

Lisaks mõjutavad juuste ja küünte kasvu ka hormoonid, kuid kui inimene on surnud, siis hormoonide töö lakkab.

Kuid popkultuuris levib ikkagi arvamus, et surnul kasvavad küüned ja juuksed edasi.

Näiteks raamatus « All Quiet on the Western Front» (Läänerindel muutuseta) arvab protagonist, et ta surnud sõbral kasvavad küüned korgitseri sarnaseks.

USA koomik Johnny Carson kommenteeris kunagi, et «kuni kolm päeva pärast inimese surma jätkub juuste ja küünte kasvamine, kuid samas ei saa ta enam telefonile vastata».

Teadlaste sõnul oli ka koomikul valeinfo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles