Kremli uus sihtmärk – Saksamaa valimised (94)

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Venemaa president Vladimir Putin
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Venemaa president Vladimir Putin Foto: Scanpix/MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Pärast Venemaalt pärit häkkerite sekkumist USA valimiskampaaniasse, mis aitas kaasa Moskvale meelepärase Donalt Trumpi võidule, on tekkinud hirm, et Kremli käsi sirutab ka järgmisel aastal toimuvate Saksamaa parlamendivalimiste poole.

Paljud ajakirjanikud ja julgeolekuametnikud on viimase nädala jooksul väljendanud avalikult muret Venemaa küberrünnakute pärast ja kuidas need võivad aidata äärmuslastel Saksamaal võimule tõusta. Isegi Saksamaa kantsler Angela Merkel võttis sel teemal sõna ja ütles, et ta ei välista Venemaa sekkumist 2017. aasta parlamendivalimistesse  küberrünnakute ja valeinfo levitamise kampaaniate kaudu.

«Saksamaa on Venemaa desinformatsiooni sihtmärk ja kantsler Merkelit nähakse Kremli poolt takistusena Venemaa huvide elluviimisel. Ta hoiab järjekindlat positsiooni sanktsioonide ja Venemaa poliitika osas,» rääkis Saksa Välispoliitika Ühingu (DGAP) Venemaa ekspert Stefan Meister intervjuus Postimehele.

Meisteri hinnangul peab tuleval aastal olema valmis küberrünnakuteks poliitikute ja riigiasutuste vastu. Tema sõnul võidakse, nagu USA valimiste eel, hankida sel teel infot, mida siis hiljemalt läbi Wikileaksi või välismaal tegutsevate Kremli rahastatud väljaannete kaudu avaldatakse. «Võidakse tõstatada teemasid, nagu migratsioon ja kriis Euroopa Liidus. Seda, kui efektiivne see saab olema, oleneb meie otsustajatest, meediast ja julgeolekuorganitest,» lisas ta.

Saksamaa julgeolekuteenistus (BfV) teatas möödunud nädalal, et näeb potentsiaalset Venemaalt tulenevat ohtu parlamendivalimistele.

Kommentaarid (94)
Copy
Tagasi üles