Luure: Pärsia lahe riigid rahastavad Saksa äärmusislamit (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laialijagamist ootavad Koraanid.
Laialijagamist ootavad Koraanid. Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Lekkinud luureraporti kohaselt toetavad Saudi Araabia, Kuveit ja Katar Saksamaa islamistlikke grupeeringuid, vahendab Independent.

Luureraport, mida nägid Süddeutsche Zeitung, NDR ja WDR, käsitles salafismi tõusu Saksamaal, hoiatades, et ideoloogial on juba 10 000 järgijat ning see arv on tõusuteel.

Saksamaa julgeolekuagentuur BfV ja Riiklik luureteenistus BND süüdistasid Pärsia lahe mõjurühmasid mošeede, usukoolide, konservatiivsete jutlustajate ja usulevitajate rahastamises.

Mõjuvõimu laiendamiseks tehtava misjonitegevuse taga nähakse peamiselt kolme organisatsiooni: Saudi Islami Maailmaliigat, Šeik Eid Bin Mohammad al-Thani heategevusorganisatsiooni ja Kuveidi Islamipärandi Taastamise Liikumist, mis on USAs ja Venemaal al-Qaeda väidetava toetamise tõttu keelatud.

Raporti sõnul olid kõigil kolmel organisatsioonil lähedased sidemed koduriikide valitsustega.

BND ja BfV ei ole lekkinud andmete õigsust kinnitanud, kuid allikad väitsid Deutsche Wellele, et mõned julgeolekutöötajad usuvad, et tegemist oli tahtlikku lekkega, et survestada Saksa valitsust peatama vastuolulist relvamüüki Saudi Araabiasse.

Saudide suursaadik Awwas Alawwad eitas süüdistusi salafismi toetamises, öeldes, et tema valitsus ei tegele mošeede ehitamise või imaamide sissetoomisega ning neil ei ole mingit seost Saksa salafismiga. Ta lisas, et Islami Maailmaliiga ei ole Saudi valituse organisatsioon ja et rühmitus lõpetas Saksamaal tegevuse juba 2013. aastal.

Ka Šeik Eidi ühendus on minevikus sidemeid džihadistlike liikumistega eitanud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles