Ekspert: raiemahtude suurenemist pole põhjust karta (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raielank.
Raielank. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Veebilehe metsaoksjon.ee juhi Lehar Lindre sõnul pole raievanuse vähendamise juures sugugi probleemiks raiemahtude suurenemine, vaid hoopis metsakorraldustööde kvaliteet, mis tuleks üle vaadata.

Seda, et raiemahud kuidagi tohutult suureneksid, pole tema sõnul põhjust karta, kuid tegelik raievanus võib olla teine kui paberil. Täpsemalt on Lindre hinnangul probleem metsakorraldustööde ebaühtlane kvaliteet ning ebapiisav metsataksaatorite välitööde järelkontroll, sest välitööde käigus määravad metsataksaatorid ära, millal on puistu saavutanud lageraieks sobiva lageraievanuse.

«Vanemates puistutes on lubatud eksimus +/–10 aastat ja seega võib väga vabalt juhtuda, et paberil kirjas olev 60-aastane kuusik on tegelikult looduses 55-aastane. Kuna eksimus jääb lubatud vea piiresse, tehaksegi lageraiet,» selgitas ta. Raievanuse seaduse muudatus toob kindlasti kaasa mingi osa metsamajandamiskavade ümbertegemise raiemahu suurendamise eesmärgil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles