Paganlik preester võitis õiguse dokumendifotol sarvi kanda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Alexander Vilf/Sputnik/Scanpix

Maine`i osariigis tegutsev paganlik preester võitis õiguse juhiloa fotol kitsesarvi kanda, väites, et tegu on hädavajalike usuliste rekvisiitidega, vahendab The Washington Post.

Kui 56-aastane Millinocketi mees Phelan Moonsong just ei ole vanni võtmas või ei maga, ei lahku ta oma armsaks saanud kitsesarvedest niisama lihtsalt.

Sõprus sarvedega sai alguse 2009. aastal, mil mehe sõber paganate kogunemisel oma hiljuti surnud kitse sarvi pakkus. Teisi kandidaate peale Moonsongi ei olnud.

Phelan puuris kodus sarvede sisse väikesed augud ning kinnitas need tamiili kasutades pea külge.

«Praktiseeriva paganliku arstina olen ma oma sarvedesse väga kiindunud. Nad on saanud osaks minust ja mu spirituaalsusest,» seletas Moonsong, lisades, et leotab sarvi regulaarselt patšuli- ja seedriõlis, et neid värkena hoida. «Sarved on osa mu religioossest kuuluvusest.»

Mees on oma sarvedesse nii kiindunud, et keeldus neid ära võtmast ka Maine`i osariigi ametnike ees, kes soovisid sarvede eemaldamist juhiloa tarbeks fotot tehes. Moonsong seletas ametnikele, et sarved on osa tema usulisest varustusest ja need töötavad spirituaalsete antennidena.

Osariik nõustus mehele sarved alles jätma, kui Moonsong suudab tõestada, et need on tema jaoks hädavajalikud. Seepeale võttis pagan-preester kätte ja kirjutas osariigile isikliku kirja, milles selgitas oma usulisi vaateid.

Ise taipamata sattus mees Ühendriikides toimuva usuvabaduse võitluse keerisesse. Vähemalt 30 osariigis on võimalik saada kõrgetasemelist usuliste väljenduse kaitset, kui inimene suudab põhjendada usulise tähendusega aksessuaaride kandmise vajalikkust.

«Üldiselt on nii, et isegi osariikides, kus sellist kaitset ei pakuta, peab ametnikel olema hea põhjus miks usulisi esemeid fotodel keelata,» selgitas Usuvabaduse keskuse asutaja Charles Haynes.

Ainus reegel on see, et aksessuaarid ei tohi dokumendifotodel nägu katta või isiku tuvastamist segada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles