Maaelukomisjon tahab uue valitsuse arvamust karusloomafarmide kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mink
Mink Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Riigikogu maaelukomisjon soovib valitsuselt arvamust karusloomakasvatuste keelamise või lubamise kohta, sest kuigi eelmine valitsus neid pooldas, on osa ministreid vahetunud, samuti on oluliselt muutunud maaelukomisjoni koosseis.

«Meil on eelmise valitsuse arvamus, mille kohaselt on praegune õiguslik regulatsioon piisav ja midagi keelustama ei peaks,» ütles maaelukomisjoni esimees Helir-Valdor Seeder BNSile. «Praeguse valitsuse arvamust me ei tea, aga ootame selle ära, seaduse kohaselt ei pea uus valitsus eelmise seisukohta üle vaatama, aga komisjon otsustas sel nädalal, et tahaksime ka uue valitsuse arvamust.»

Seeder tõdes, et Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv keskkonnaminister Marko Pomerants on küll sama, aga valitsus tervikuna ja maaeluminister on vahetunud. «Soovime teada, kas nad on eelmise valitsusega samal seisukohal,» sõnas samuti IRLi kuuluv Seeder.

Petitsiooni menetletakse juba kaks aastat

Maaelukomisjon menetleb juba kaks aastat üle 10 000 allkirjaga petitsiooni, mille esitajad soovivad karusloomakasvatused ära keelata.

«Seda on nüüd enam kui kaks aastat komisjonis menetletud ja esimeheks saades panin karusloomakasvatuste teema kohe esimesele istungile, sest kümnest komisjoni liikmest neli on uued ja ma soovin, et nad end asjadega kurssi viiksid,» rääkis Seeder.

«Mingil hetkel peame jõudma otsuseni, et sellele petitsioonile vastata. Leppisime uue koosseisu esimesel istungil kokku, et küsime uue valitsuse arvamust ja uuel aastal püüame võimalikult kiiresti otsusele jõuda. Kahe aastaga on tehtud piisavalt uuringuid, käidud kohtadel, kohtutud erinevate osapoolte ja sihtrühmadega.»

Seeder ütles, et maaelukomisjoni uus koosseis ei hakka kõike tehtut kordama ega uusi samalaadseid uuringuid tellima. «Aga peame olemasolevate materjalidega uuesti tuttavaks saama, sest tegu uue olukorra ja uute inimestega,» lisas ta.

Laual viis võimalust

Seeder märkis, et maaelukomisjonil on karusloomakasvatuste vastaste petitsioonile reageerimiseks viis seadusest tulenevat võimalust.

Üks võimalus on tema sõnul see, et komisjon annab probleemi valitsusele lahendamiseks. «Mingit lõplikku seisukohta välja ei kujunda, otsust vastu ei võta ja jätame selle puhtalt valitsusele,» sõnas Seeder.

Teine variant on tema sõnul, et komisjon toetab petitsiooni algatajaid ja alustab näiteks ise eelnõu, mis keelustab karusloomakasvatuse Eestis. «See läheb riigikogu suure saali menetlusse ja täiskogu otsustab.»

Kolmanda variandi kohaselt komisjon kasvanduste keelustamist ei algata ning leiab, et praegune regulatsioon on piisav ja olukord võib jätkuda, jätkas Seeder. «Teatame petitsiooni esitajatele, et me keelustamist ei alusta ja sellega on menetlemine lõpetatud,» rääkis ta.

Neljanda võimaluse kohaselt saaks petitsiooni menetlemist jätkata nii, nagu seda kaks aastat juba tehtud on. «Saaks veel osapooltega kohtuda ja konsensust otsida,» ütles Seeder. «Saaksime küsida veel fraktsioonide, ministrite ja valitsuse arvamusi, rääkida veel osapooltega. Saaksime püüda leida kompromissi, nagu mõnedes riikides on, et näiteks hõberebased kasvatada ei tohi, aga naaritsad võib.»

Viies võimalus on Seederi sõnul viia karusloomafarmide teema riiklikult tähtsa küsimusena suure saali arutelule ja sealsest arutelust lähtuvalt langetada oma otsus.

«Teoreetiliselt on viis varianti, mille vahel maaelukomisjon mingil hetkel peab otsuse langetama. Esimesel istungil oli informatiivne osa, et inimesed saaksid asjaga kurssi ja mõttevahetus näitas, et täielikku üksmeelt ja konsensust liikmete vahel veel kindlasti pole. Kas see ka tekib arutelude käigus, ma ei tea.»

Teema uuesti tõstatamise aeg on lahtine

Seeder ei soovinud komisjoni üldisest meelsusest midagi arvata. «Ma ei julge täna midagi välja pakkuda, oli erinevat juttu ja kaks komisjoni liiget ka puudusid ka, ei julge spekuleerida,» sõnas komisjoni esimees.

Teema uuesti tõstatamise aega Seeder samuti öelda ei osanud. «Täpset kuupäeva me kokku ei leppinud, ootame, et uus valitsus saadaks meile oma seisukoha. Ja kui see meil olemas on, siis otsustame, millal uuesti asja päevakorda võtame. Usun, et valitsusel väga kaua seiukoha kujundamisega ei lähe, sest osad ministrid - eelkõige keskkonnaminister - on sama ja teemaga kursis,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles