Pakirobotid alustasid Tallinna tänavail reaalseid toiduvedusid (galerii) (2)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome toiduvahendusfirma Wolt alustas Starshipi pakiveorobotitega Tallinna tänavail reaalseid proovisõite toimetamaks kuuma toitu restoranidest klientideni.

Lisasime ka uudisele galerii täna Tallinnas Mustamäel toimunud pakiveoroboti testimisest.

Katsetamine kestab mitme järgneva kuu jooksul. Wolti klientide jaoks ei muutu midagi – tema tellib Tallinnas Wolt äpi või veebi kaudu oma toidu tavapärasel viisil – küll aga võidakse talle tuua tellimus ukseni ratastel robotiga.

«Me ei saaks selle koostöö üle õnnelikumad olla. Lisaks sellele, et robotite abil toidu kojuvedu on midagi, mis võib saada tulevikus igapäevaseks, on see ka  lihtsalt midagi väga lahedat –  me oleme lahedateks asjadeks alati valmis!» ütles Wolti tegevjuht Miki Kuusi.

Tema sõnul on Wolt tehnoloogiaettevõte, mis usub sellesse, et söömine peaks alati olema omaette kogemus ning pilootprojekt koos Starshipiga viib selle mõtte täiesti uuele tasemele.

Starshipi juhi Allan Martinsoni hinnangul tuleb koostöö kasuks ka Starshipile. «Wolti kasv Tallinnas on olnud tormiline. See teeb neist ideaalse partneri abistamaks Starshipi meie plaanis tutvustada 2017. aastal robotiga kojukannet rohkematele linnaelanikele,» lausus ta.

Pilootfaasis toimub robotiga kojukanne järgnevalt:

  1. Tallinnas asuv klient valib Wolti äpist restorani. Ta paneb kokku oma tellimuse ja saadab selle restorani süsteemi. Samal ajal kui restoran toitu valmistama asub, ühendatakse Wolti süsteemis kokku tellimus ja vakantne Starshipi kojuveo robot.
  2. Robot saabub restorani, misjärel paigutatakse äsja valminud toit suletavasse mahutisse.
  3. Kohaletoimetamine töötab 1,5 km raadiuses, mis kindlustab, et klient saab tellimuse 30 minutiga kätte. Kliendile saabub sõnum, kus antakse teada, et  tellimus jõuab temani roboti abil. Äpisiseselt kaardilt on võimalik selle teekonda ka jälgida. Kuigi robotid on ehitatud tänavatel navigeerimiseks (k.a näiteks äärekivide ja ristmike ületamiseks), liigub pilootprojekti jooksul robot koos järelevaatajaga.
  4. Kinnine toidumahuti on tugevalt suletud nii kaua, kui klient vajutab tema telefoni saadetud lingile, kinnitades sellega, et on tellimuse kätte saanud.

«Esimeses faasis on veel väga palju katsetada, et näha, kuidas kõik töötab. Sellepärast hoiame väikese saladusena seda, millal ja kus Tallinnas esimesed kohaletoimetused  toimuvad. See on ühtlasi ka üks osa kogu asja võlust: mõnel neist päevadest võib toit sinuni jõuda väikeses toredas robotis,» sõnas Miki Kuusi.

Ta märkis, et on veel liiga vara öelda, kas ka edaspidi püsivalt antud teenust pakkuma jäädakse ning kas see juhtub Eestis või ka Soomes, Rootsis ja Wolti tulevastel turgudel. «Sellepärast katsetamegi. Me poleks suutnud leida paremat partnerit kui seda on Starship, kellel on kõrgelt arenenud robotid,» lisas ta.

Woltil on Soomes, Eestis ja Rootsis juba üle 250 000 registreeritud kasutaja, 600 koostööd tegeva restorani ja 1000 kullerit. Firma on kaasanud investeeringuid 14 miljoni dollari väärtuses ning investorite sekka kuuluvad muuhulgas tehnoloogiakesksed fondid nagu EQT Ventures, Inventure, eraisikutena panustavad näiteks Skype’i kaasasutaja Niklas Zennström, Supercelli CEO Ilkka Paananen ja Nokia esimees Risto Siilasmaa.

Starship ehitab autonoomsete robotite laevastikku, mis on mõeldud kaupade transpordiks 2–3 km raadiuses, tehes seda 15–30 minutiga. Praegu käimasolevas pilootprojektis sõidavad robotid iseseisvalt, kuid neid jälgivad eksperdid, kes saavad vajadusel kontrolli igal hetkel üle võtta.

Kahe Skype’i kaasasutaja, Ahti Heinla ja Janus Friisi 2014. aasta juulis asutatud ettevõte  soovib muuta viisi, kuidas pakid, toidukaubad ja toit kohale toimetatakse. Starship on Euroopa ettevõte, mille ärilise poole eest vastutav peakontor asub Londonis ja arendusega tegelev peakontor Eestis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles